"Šokiran sam merama": Turisti, niste dobrodošli

Gradske vlasti Barselone uvele su nove mere na nove hotele u centru grada kako bi smanjili broj turista u pretrpanim delovima katalonske prestonice

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Sreda, 16.08.2017.

12:40

Foto: Thinkstock

Istovremeno je na popularnim Balearima usvojen zakon o smanjenju raspoloživih turističkih kreveta, pišu španske novine "Pais" pitajući se koliko još turista Španija može da izdrži.

Stanovnici u nekim delovima Barselone i na Balearskim ostrvima, među kojima je najzvučnija Ibica, neprijateljski su raspoloženi prema posetiocima čiji su masovni dolasci podigli cene na tržištu nekretnina, što pogađa mesno stanovništvo.

Mera koju je donela regionalna vlada Baleara, koja planira da smanji broj kreveta na nešto više 620.000 pa da ih postepeno još 'spusti' na maksimalno pola miliona, mogla bi stoga biti model za ostale regije u Španiji.

Granice su probijene

Međutim, je li to precizna slika španskog turističkog sektora? Je li više od 80 miliona stranih turista, koliko ih se očekuje ovaj godine, zaista previše da bi zemlja s njima mogla da se nosi?

Odgovor nije jednostavan, ali mnogi stručnjaci smatraju da bi turisti trebalo da budu ravnomernije raspoređeni i kada su u pitanju odredišta i doba godine. Sam turistički sektor spreman je da zaustavi broj turista u nekim gradovima i odmaralištima.

"U određenim oblastima moramo ograničiti smeštajne kapacitete ili postepeno povećati cene", kaže Jose Luis Zoreda, potpredsednik i predstavnik Eksceltura, organizacije koja zastupa interese turističkih kompanija. "Smatramo da su mere donete na Balearskim ostrvima korak u pravom smeru."

Dva su glavna cilja, kaže Zoreda. Potrebno je održati rast sektora koji stvara 2,5 miliona radnih mesta i iznosi 11 odsto BDP-a, a istovremeno osigurati da taj rast ne ugrožava lokalno stanovništvo.

Ograničenje broja kreveta na Balearima nije ništa nova. Slična mera bila je uvedena 1999. godine, ali su je 'pokopale' internet-platforme za oglašavanje nekretnina koje su zaobišle sistem.

Sada je uveden jednogodišnji embargo na Airbnb, HomeAvai i druge digitalne platforme. Vlasnici nekretnina koji budu ignorisali zabranu suočiće se sa kaznama od oko 400.000 evra.

"Ne možemo da primimo više turista tokom leta", kaže Gabriel Barcelo, potpredsednik španske hotelske grupacije Barcelo, jedne od najvećih u zemlji, a ujedno i turistički savetnik regionalnoj vladi Baleara. "Granice su probijene. Potrebno je uspostaviti ravnotežu."

Raste neraspoloženje prema turistima

Foto: Thinkstock
Uvođenje mera podstakla je tamošnja ekološko-separatistička stranka Mes. Fokus je na manjem broju i većem kvalitetu. Baleari su se dosad poredili sa Kanarima, jer su i jedni i drugi imali oko 15 miliona posetilaca prošle godine. Međutim, primećene su velike razlike.

"Kanarska ostrva su veći i još ih je", kaže Barcelo. "A posetioci tamo dolaze tokom čitave godine."

Stranka Mes i sektor se slažu kako je potrebna diverzifikacija. "Nema smisla govoriti o nacionalnim kvotama", kaže Zoreda. "U Aragonu turizam nije problem i verovatno nikada neće biti. Međutim, u Barseloni i Palma de Majorki jeste problem."

U Barseloni i Palmi raste antiturističko raspoloženje. Prema anketi sprovedenoj u junu, građani Barselone prvi su put naveli turizam kao glavni gradski problem.

Huan Inacio Pulido, profesor primenjene ekonomnije na Univerzitetu u JAEN, smatra da ograničenje broja kreveta u mestima poput Balearskih ostrva može pomoći, ali dodaje kako je to samo deo rešenja.

"Problem u Magalufu (mesto na ostrvu Majorki) nije u ponudi već u tražnji", ističe. "Potrebno je uvesti mere za promovisanje odgovornog turizma i držanje huligana podalje od odredišta. Ne mogu se svi resorti čistiti istom metlom", dodaje.

I dok vlasnici hotela na Balearskim ostrvima pozdravljaju inicijalno ograničenje broja kreveta, ne gledaju blagonaklono na dalje restrikcije u budućnosti.

Fernando Encinarte, direktor internet-stranice Elidealista.com, vodeće stranice za nekretnine, kaže, pak, kako je "šokiran" merama.

"U narednih godinu dana videćemo ljude kako koriste opskurne digitalne platforme za najam nekretnina i to će biti još teže kontrolisati. Videćemo prevaru i kršenje zakona koji neće ništa rešiti", kaže Encinarte.

Rekord za rekordom

Airbnb i ostale digitalne platforme doprinele su španskoj turističkoj ekspanziji i rastu broja kreveta od 800.000 - 3.300.000 u poslednjih 20 godina. Turistički apartmani su 2016. godine u 22 grada prvi put premašili broj hotelskih soba.

Digitalni platforme u svoju odbranu tvrde a redistribuiraju profit od turizma na široku populaciju. Mnogi vlasnici nekretnina su se pretvorili u male preduzetnike.

"Rast je bio nekontrolisan pa su potrebne kvote", kaže turistički analitičar Antonio Bernabe. "Odjednom su desetine hiljada ljudi krenuli u Barselonu, međutim ona nema infrastrukturu da ih primi."

Preduzeća koja su izvukla korist iz turizma zadovoljno trljaju ruke gledajući iz godine u godinu rekord za rekordom.

Tekuća godina nadmašuje sva očekivanja, ne samo zbog digitalnih platformi, već i zato što Španija privlači turiste koji bi u drugačijim okolnostima putovali u zemlje poput Turske ili Tunisa.

Kada splasnu tenzije u tim zemljama, jasno je i da će se Španija ponovo vratiti na brojeve kojima lakše može da upravlja. Turistički operator TUI zato poziva hotele da ne podižu cene kao sredstvo odvraćanja.

U međuvremenu, turistički sektor nalazi se pred osetljivim potezima radi uspostavljanja ravnoteže. Oni uključuju smanjenje broja kreveta u specifičnim područjima, promocije alternativnih atrakcija, pozive da se izbegavaju antituristički potezi i trud da se održi broj dolazaka nemačkih, britanskih i skandinavskih turista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: