Kurs tone, grabe se ove sigurne valute

Kurs američkog dolara potonuo je protekle nedelje na najniži nivo prema jenu i švajcarskom franku u zadnjih osam nedelja

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 13.08.2017.

15:53

Kurs tone, grabe se ove sigurne valute
Foto: Thinkstock

Američka valuta je doživela sunovrat usled eskalacije geopolitičkih napetosti između SAD-a i Severne Koreje.

Ova napetost je naterala investitore na kupovinu utočišta za kapital u nemirnim vremenima.

Kurs dolara spustio se protekle nedelje 1,33 odsto prema jenu, na 109,22 jena.

Tokom nedelje dotakao je i najniž nivo od 14. juna prema jenu, od svega 108,91 jena, međutim uspeo je u petak da nadoknadi deo gubitaka, nakon što je ruski minister spoljnih poslova Sergej Lavrov izvestio da Rusija i Kina imaju plan kako da smanje napetosti između te dve zemlje.

"Poslednja stvar koju tržišta žele su napetosti između SAD-a i Severne Koreje. To je situacija bez dobrog rešenja, iako je većina ljudi skeptična oko toga da Rusija i Kina imaju plan smirivanja situacije", smatra Stan Sipley, strateg pri njujorškom Evercore ISI.

Analitičari procenjuju da bi se pad američke valute mogao ubrzati ukoliko se spusti ispod tehničke podrške od 108,13 jena.

Kurs švajcarskog franka, pak, bio je u tome periodu na dobitku 1 odsto prema dolaru, dosegnuvši 0,9617 franaka za dolar.

Švajcarska i japanska valuta ojačale su proteke nedelje nakon što je američki predsednik Donald Tramp upozorio Severnu Koreju da će se suočiti s "vatrom i besom" ako ugrozi SAD. Svoju retoriku još je više zaoštrio u četvrtak, upozorivši Pjongjanga da ne napada Guam ili američke saveznike, nakon što su korejske vlasti kazale da će uskoro dovršiti planove raketnog napada blizu američkog teritorija u Pacifiku.

Spomenute valute uvek se traže u vreme geopolitičkih napetosti ili globalnih finansijskih kriza, delom zbog toga što obe zemlje imaju ogromne viškove u bilansima plaćanja. Japan je ujedno najveći kreditor u svetu i pretpostavlja se da bi japanski ulagači u slučaju pojačanih globalnih napetosti verovatno repatrirali imovinu koju drže u inostranstvo.

Dolar se protekle nedelje spustio i prema evru i to za 0,4 odsto, na 1,1823 dolara, nakon što je Morgan Stanley objavio svoju procenu da bi do početka iduće godine evro mogao dosegnuti i 1,25 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje kurs dolara prema korpi šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je protekle nedelje 0,8 odsto, na 93,052 boda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: