Protiv svake logike: Radnika nema, a plate stoje

Poslodavci u SAD su u junu imali rekordan broj slobodnih radnih mesta, što je znak da će se rast zapošljavanja iz prethodnih meseci najverovatnije nastaviti.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 08.08.2017.

19:22

Protiv svake logike: Radnika nema, a plate stoje
Foto: Thinkstock

Američko ministarstvo za rad je saopštilo da je broj slobodnih radnih mesta porastao za osam odsto, na 6,2 miliona, što je najviše od kako je 2000. počelo beleženje. Ipak, zapošljavanje je u padu, kao i broj ljudi koji daju otkaze.

Sudeći prema tim podacima, navodi Asošiejted pres, postoji mnogo slobodnih radnih mesta, ali poslodavci imaju problema da pronađu radnike s potrebnim kvalifikacijama.

Uobičajeno je da u takvim situacijama poslodavci ponude veće plate da bi privukli više prijava i tako ubrzaju rast plata. Ipak, julski izveštaj vlade o poslovima, objavljen u petak, pokazao je da plate nisu počele da rastu.

Najveći broj slobodnih radnih mesta je u građevinskoj i proizvodnoj industriji, finansijama, zdravstvu i državnoj i lokalnoj upravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: