Domaća valuta preti, ovo je dokaz

Centralna banka Australije ostavila je referentnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.08.2017.

15:24

Domaća valuta preti, ovo je dokaz
Foto: Thinkstock

Na ovaj način su upozorili da jačanje domaće valute može da ugrozi privrednu aktivnost u domaćoj ekonomiji čiji rast posustaje.

Banka rezervi Australije (RBA) zadržala je kamatu na nivou od 1,50 odsto na kom se nalazi već godinu dana, nakon njenog postepenog smanjenja od kraja 2011. godine za 300 baznih poena kako bi podstakla tranziciju ekonomije koja se oslanja na rudarstvo nakon investicionog buma bez presedana u taj sektor, izveštava agencija AFP.

"Odbor je ocenio na sastanku da je ostajanje pri nepromenjenoj monetarnoj politici u skladu sa održivim ekonomskim rastom i postizanjem ciljane inflacije tokom vremena", rekao je guverner RBA Filip Lou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: