Istorija opominje investitore: Pazite oko Kine

Nedavno objavljeni snažni ekonomski podaci iz Kine suprotstavili su se svakom negativnom predviđanju, posebno investitora razvijenog tržišta i medija.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.07.2017.

14:29

Istorija opominje investitore: Pazite oko Kine
(Foto: Thinkstock.com)

U našem delu sveta, mi smo fiksirani eksplozivnim rastom Kine i akumulacijom dugova koje podstiču bum nekretnina koji nismo nikada doživeli za proteklih 50 godina.

To mora da se uruši, jer sektor nekretnina je prevelik deo ekonomije. Problem sa većim delom analize kineskog stambenog buma je u tome što niko ne postavlja adekvatnu polaznu osnovu za diskusiju. Mi ovde želimo da pružimo smisleniji i uravnoteženiji pogled ka kineskom sektoru nekretnina.

Urbanizacija pokreće sve

Za uspostavljanje polazne osnove za procenu dešavanja u Kini, stopa urbanizacije zemlje je prirodno početna lokacija, jer je to jedan od ključnih pokretača budućih troškova za izgradnju. U 2015. godini oko 56% kineskog stanovništva živelo je u urbanim područjima, što je predstavljalo povećanje sa 43% 2005. godine, što znači da se u velike gradove preselilo oko 175 miliona ljudi u periodu od samo 10 godina. Poređenja radi, to je dvostruko više od populacije Nemačke.

Kako se kineska stopa urbanizacije poredi sa onom u SAD? Pa, SAD su imale istu stopu urbanizacije 1930. To znači da će Kina u narednih 80 godina doživeti visoke troškove za izgradnju i rast ukoliko bude sledila istu putanju rasta i urbanizacije, kako su to istorijski činile SAD. Razmislite o tome koliko puteva, aerodroma, luka, solitera i tako dalje je izgrađeno u SAD od 1930-ih. To vam daje određenu perspektivu o tome šta će se desiti u Kini.

Ono što je još fascinantnije u ovom poređenju jeste da je američka stopa urbanizacije porasla sa 43% na 56% u godinama oko 1905. do 1930. godine, tako da su SAD uglavnom potrošile 15 godina više nego što je Kina potrošila za postizanje iste ekspanzije.

Bum sektora nekretnina u Kini nije misterija

Mediji u razvijenom svetu konstantno naglašavaju kineski bum u sektoru nekretnina kao neodrživ i kažu da previše doprinosi rastu. Naročito američki mediji zagovaraju takav stav. Sumnjamo da je nedavni kolaps stambene gradnje u razvijenim zemljama i dalje glavni pokretač strahova od buma stambene gradnje. Međutim, pogledajmo stvari iz perspektive, ono što nam je opet potrebno je polazna osnova.

Kakav je rast izgradnje u SAD bio u godinama kada se urbanizacija brzo širila? Idealno imali bismo statistike o troškovima izgradnje od 1905. do 1930. godine, međutim nacionalne statistike nisu bile značajno razvijene pre 1930-ih godina; pojavile su se kao odgovor na nedostatak opšteg pregleda ekonomije tokom Velike ekonomske krize. Pre nego što prikažemo neke statistike urađene kasnije, pogledajmo Njujork iz ovog perioda. Autor: direktor strategije na tržištu kapitala u Sakso banci Piter Garnri (Peter Garnry)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: