Reno u punom gasu: I kada se isključe Rusi...

Rast prodaje u prvoj polovini 2017. godine pomogao je francuskom proizvođaču automobila, Renou, da zabeleži rekordnu dobit.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.07.2017.

11:48

Reno u punom gasu: I kada se isključe Rusi...
Foto: Getty images

Reno, koji je u partnerstvu sa japanskim proizvođačem automobila Nisanom i u čijem je vlasništvu i rumunski brend Dačija, saopštio je da je uspeo da poveća prodaju za 10,4 odsto na 1,88 miliona vozila, u uslovima kada je ukupno tržište zabeležilo rast od samo 2,6 odsto, prenosi agencija Frans pres.

U finansijskom smislu, prodaja je skočila za 17,3 procenta na rekordnih 29,5 milijardi evra (34,5 milijardi dolara).

Sjajnim prodajnim podacima doprinelo je i uključivanje ruskog Avtovaza u ovu francusku automobilsku grupaciju, ali i kada se iz rezultata isključi ruska kompanija prihodi Renoa i dalje pokazuju rast za 12,2 odsto.

Istovremeno, neto dobit je uzletela za 58,5 odsto u odnosu na prvu polovinu 2016. godine, na rekordnih 2,4 milijarde evra.

Renou je išao na ruku "snažan rast ... u svim regionima i za svim brendovima", izjavila je finansijska direktorka kompanije Klotilda Delbo.

Operativni profit je takođe dostigao rekordnih 1,8 milijardi evra, ili 6,2 odsto prodaje. Slobodni tok gotovine, pomno praćeni pokazatelj u kapitalno intenzivnim industrijama koji predstavlja iznos novca koji je kompaniji na raspolaganju nakon investicionih troškova, pao je za šest procenata na 358 miliona evra.

Uprkos rekordnim rezultatima, akcije kompanije su pale skoro šest procenata u ranom jutarnjem trgovanju, dok je indeks Pariske berze KAK 40 oslabio za oko 1,0 odsto, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: