EUR na rubu propasti, Nemačka pravi kobnu grešku

Ukoliko padne evro, Nemačka će izgubiti oko 2.000 milijardi evra, odnosno svaki Nemac izgubiće pola svoje finansijske imovine.

Svet

Izvor: Veèernji list

Petak, 28.07.2017.

10:49

EUR na rubu propasti, Nemačka pravi kobnu grešku
Foto: Thinkstock

Na veliku štetu za Nemačku u slučaju raspada eurozone upozorio je Markus Kral, finansijski stručnjak specijalizovan za rizični menadžment i jedan od pokretača inicijative da Evropska unija dobije sopstvenu agenciju za kreditni rejting, u autorskom članku u nemačkom nedeljniku Focus.

Kral upozorava da se nemačka politička i privredna elita “kockaju” s novcem svojih građana ponašajući se kao špekulativni hedž fondovi.

Američki hedž fondovi doveli su do poslednje globalne finansijske krize 2008. godine, a oni funkcionišu tako što se klade na finansijskim tržištima. Ako pogode ishod, hedž fondovi zarađuju veliki novac. Ako promaše, nastaje ogroman gubitak i šteta.

Hedž fondovi rade s jako malo sopstvenog kapitala, a većinu sredstava koje ulažu posuđuju ili dobijaju kroz raznorazne finansijske derivate. U suštini, može se reći da većinom ulažu novac koji tek trebaju da zarade. Cilj je s minimalnim ulaganjem kapitala ostvariti što je veću moguću dobit. A to nije ništa drugo nego najobičnije kockanje.

Nekoliko godina pre izbijanja finansijske krize 2008. jedan finansijski stručnjak je hrabro izjavio: “Kladim se, i vaša banka je hedž fond!”

Tada su banke s gnušanjem odbile tu tvrdnju, pozivajući se da su one ozbiljne institucije koje pametno ulažu novac. Stvarnost ih je ubrzo demantovala kada je propast banke Lehman Brothers izazvala globalnu finansijsku krizu i otkrila do tada nepoznate razmere bankarskog kockanja s novcem štediša, ali i finansijskih derivata koji su u suštini virtualni novac.

Danas je vreme da ponovno potegnemo to pitanje. Samo je adresa sada drukčija. Tvrdnja glasi: Kladim se, i vaša je država hedž fond! I to se odnosi najviše na – Nemačku.

Ova zemlja se odvažila na kockanje koje ima toliki potencijal da sprži više od polovine neto imovine Nemaca – upozorava finansijski analitičar Markus Kral.

Nemačka se danas predstavlja kao solidarna država koja pomaže onima koji su u krizi, nemačka privreda cvate, vlada u Berlinu iz meseca u mesec beleži sve veći višak u državnoj kasi.

Nisu li upravo zbog ovoga svi ljubomorni na Nemačku koja se gleda kao sidro stabilnosti i spasitelj Evrope?

“Upravo u navedenom i leži problem. Naši donosioci političkih i ekonomskih odluka toliko su opijeni ovim površnim uspesima da uopšte ne vide koji rizici iza ovoga stoje i koji je razarajući potencijal ostavila desetogodišnja finansijska kriza. Ti se rizici kristalizuju u jednoj jedinoj opkladi – uverenju da će evro opstati”, piše Kral.

Kao što se hedž fond Džordža Sorosa 80-ih godina prošlog veka kladio na slom funte, danas se Nemačka kladi da evro neće propasti.

“Međutim postoji razlika: Soros je pogodio i zaradio milijarde jer se oslanjao na čistu ekonomsku analizu. Nemačka će svoju opkladu s velikom verovatnošću izgubiti jer je utemeljena na manjkavoj analizi. Analiza se oslanja na političke želje, a ne na ekonomsku stvarnost”, upozorava Markus Kral.

Dužnička kriza može se pokušati pobediti samo na dva načina: kroz pomoć bogatijih zemalja prezaduženima ili kroz podsticanje inflacije što čini Evropska centralna banka kroz otkup državnih obveznica, kako bi se dugovi istopili. Ni jedna ni druga metoda do sada u Evropi nisu donele rezultate, a Nemačka bi na kraju padom evra mogla da izgubi sve što je do sada uložila u njegov spas.

“Sve je to opklada koja se po svemu sudeći neće ostvariti. Gubitak bi na kraju mogao da premaši 2.000 milijardi evra, odnosno 25.000 evra neto finansijske imovine po svakom stanovniku Nemačke – od bebe do starca. Ova opklada nosi previše rizika, a to se u praksi naziva hedž fond“, zaključuje ekonomista Markus Kral.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: