Nemačka pozdravila: Grčka sada ima šansu

Grčka vlada prikupila je 3 milijarde evra od prve emisije državnih obveznica u više od tri godine, više nego dvostruko iznad sume iz prospekta za upis obveznica

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.07.2017.

19:04

Nemačka pozdravila: Grčka sada ima šansu
Foto: Gettyimages

Vlada u Atini je saopštila da je prinos na petogodišnje obveznice bio 4,62 odsto, što ukazuje na blago poboljšanje poverenja investitora u odnosu na emisiju iz 2014. godine kada je prinos iznosio 4,95 odsto, prenosi agencija AP.

U saopštenju se navodi da su najveći deo kupaca činili globalni investitori, a ne špekulativni trgovci koji "trče" za brzim profitom.

Ministar finansija Euklid Cakalotos izjavio je da je rezultat zadovoljavajući i dodao da će Grčka nastaviti izdavanje obveznica pre nego što se završi spasilački program pomoći koji ističe za nešto malo više od godinu dana.

Ovoj zemlji je 2010. godine onemogućen izlazak na tržišta obveznica, i od tada opstaje uz pomoć međunarodnih spasilačkih zajmova, navodi AP.

Nemačko ministarstvo finansija pozdravilo je odluku Grčke da proda dužničke hartije privatnim investitorima prvi put u tri godine, navodeći da je Atini sada potrebno da stabilizuje poverenje, učvrsti reforme i da završi treću reviziju spasilačkog paketa medjunarodne pomoći na vreme.

"Povratak Grčke na tržišta kapitala bio je i jeste cilj aktuelnog programa prilagođavanja. Zato pozdravljamo činjenicu da Grčka ima šansu da se korak po korak vrati na to tržište", rekla je portparolka nemačkog ministarstva za Rojters.

"Zemlja sada mora da 'zacementira' novo poverenje koje je stekla, da dalje ojača reforme i završi predstojeću treću reviziju programa na vreme", dodala je ona.
Dugoročno sprovodjenje reformi i kredibilitet su, prema njenim rečima, bili ključni da se obezbedi trajno poverenje tržišta.

Zvanična Atina kaže da današnja prodaja nove petogodišnje obveznice predstavlja test koji treba da pokaže da Grčka može da se osloni na prikupljanje sredstava na tržištu duga iduće godine, dodaje britanska agencija.

Ranije danas je i evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi izrazio uverenje da se Grčka može vratiti na tržišta obveznica "uz logične prinose", dodajući da je "povratak na tržišta duga značajan prvi korak, ali i održavanje zamajca reformi".

Moskovisi, koji boravi u zvaničnoj poseti Atini, dodao je da veruje da Grčka "okreće novi list" kada je reč o ekonomskoj krizi i da će uspešno zaključiti program međunarodne pomoći koji ističe u avgustu 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: