Arapi konačno popustili, nafta se penje

Cena američke "lake" nafte WTI je nastavila da napreduje ka nivou od 47 dolara za barel, nakon što je Saudijska Arabija obećala veće rezove u izvozu crnog zlata

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.07.2017.

12:58

Arapi konačno popustili, nafta se penje
(Foto: Thinkstock.com)

Istovremeno, proizvodnja nafte iz uljnih škriljaca u SAD je usporila.

Cene naftnih fjučersa u Njujorku su porasle za čak 1,2 odsto posle jučerašnjeg rasta od 1,3 odsto, izveštava agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u septembru trgovana je na NJujorškoj merkantilnoj berzi na nivou od 46,90 dolara za barel, što je rast od čak 56 centi u odnosu na dan ranije. Ukupan obim trgovanja bio je oko četiri odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za septembarske isporuke ojačala je čak 54 centa na 49,14 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cena "brenta" je na jučerašnjem zatvaranju bila u porastu za 54 centa, na 48,60 dolara.

Saudijska Arabija je najavila da će ograničiti izvoz nafte na 6,6 miliona barela dnevno od 1. avgusta, što je za milion barela manje nego pre godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: