Zona evra beleži pad, šta je sa privatnicima?

Poslovna aktivnost u privatnom sektoru evrozone pala je u julu drugi mesec zaredom, ali je i dalje blizu šestogodišnjeg maksimuma

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2017.

14:16

Zona evra beleži pad, šta je sa privatnicima?
Foto: Thinkstock

Indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, koji izračunava londonska kompanija Markit, "skliznuo" je u julu na 55,8 poena, što je najniži indeks u šest mesec i pad u odnosu na 56,3 poena iz juna, pokazuju objavljeni rezultati jednog istraživanja, prenosi agencija Frans pres.

Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na jačanje ekonomije, a ispod te granice na njeno usporavanje. PMI meri spremnost kompanija na investiranje u sopstveno poslovanje i pruža dobar uvid u stanje ekonomije.

Gledano po sektorima, aktivnost uslužnog sektora se u julu zadržala na 55,4 poena, dok je prerađivački sektor pao na 56,8 poena sa 57,4 poena iz juna.

Glavni ekonomista Markita Kris Vilijamson međutim smatra da je stanje u ekonomiji 19-člane evrozone i dalje "impresivno", i očekuje da će ekonomija evrozone ostvariti rast od 0,6 odsto u tri meseca zaključno sa junom, što bi bilo u skladu sa rastom od 0,6 odsto iz prvog kvartala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: