Nemci blokiraju: Više nema za Tursku

Nemačka vlada je donela odluku da zamrzne isporuke oružja Turskoj zbog sukoba dve zemlje oko poštovanja ljudskih prava, preneo je list Bild.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 23.07.2017.

16:42

Nemci blokiraju: Više nema za Tursku
Foto: Thinkstock

"Vlada zamrzava sve isporuke namenjene Turskoj", naveo je list.

Peter Altmajer, jedan od najbližih saradnika kancelarke Angele Merkel, nije želeo ni da podvrdi ni da demantuje te informacije ali nije isključio nove uzvratne mere protiv Turske posle juče uvedenih ekonomoskih sankcija.

Ako navodi Bilda budu potvrđeni, to će značiti novu eskalaciju između dve saveznice u NATO.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je uporedio Tursku s ;komunističkom Istočnom Nemačkom zbog ;arbitrarnih hapšenja ljudi i nepoštovanja minimuma konzularnih standarda. "Podseća me na to kako je bilo u Istočnoj Nemačkoj. Svima koji su tamo putovali bilo je jasno: ako ti se nešto desi, niko ti ne može pomoći", rekao je ;Šojble.

Prema pisanju medija, Nemačka je od početka 2016, a posebno posle neuspelog puča u Turskoj u julu prošle godine, blokirala 11 isporuka "vatrenog oružja, municije ili delova za naoružanje" namenjenih toj zemlji jer veruje da bi to bilo iskorišćeno za represiju nad protivnicima vlasti.

Nemačka je juče upozorila svoje građane protiv putovanja u Tursku, i pretila blokiranjem investicija i izvoza, kao i pristupa Turske evropskim fondovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: