"Napredak Er Srbije za svaku pohvalu"

Napredak koji je Er Srbija postigla od 2013. je za svako poštovanje, ocenjuje CAPA, nezavisna organizacija koja se bavi analizom komercijalne avioindustrije.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 23.07.2017.

15:53

Foto: Tanjug, arhiva

Kako navode, napredak je za svako poštovanje jer je poslovanje u protekle četiri godine 90-godišnju srpsku aviokompaniju postavilo na "zdravije noge"

U analizi povodom 90. godišnjice osnivanja kompanije, CAPA predstavlja kao osmu nastariju aviokompaniju u svetu, koja i dalje operiše, pri čemu podseća da su njeni prethodni nazivi bili Aeroput, JAT i Jat ervejz.

Takođe podseća da je srpska aviokompanija obnovljena 2013, nakon što je Etihad ervejz u nju investirao, otkupivši od države udeo od 49 odsto vlasništva, ističući da pod imenom Er Srbija ta kompanija ponovo profitira, i to smanjenjem troškova i reorganizovanjem svoje mreže i komercijalnog pozicioniranja.

"Izgleda da ima podršku svojih akcionara, Etihada i Vlade Srbije. Izmenila je svoju mrežu, odbacujući neprofitabilne rute i lansirajući svoju prvu dugu liniju. Poboljsala je komercijalne ponude, proširila komercijalna partnerstva", navodi se u analizi.

CAPA napominje da je 23. juna ove godine obeležena prva godišnjica jedine daleke destinacije Er Srbije, linije Beograd-Njujork.

"Na čelu sa direktorom Danetom Kondićem, Er Srbija nastavlja da se razvija. Nedavna revizija njenog petogodišnjeg biznis plana dovela je do odluke da se pojača njen fokus na kraće rute", konstatuje se u tekstu.

Dodaje se da je Er Srbija, takođe, opremila svoju porodicu "erbasova A320" udobnijim sedištima i prešla na novi sistem za rezervacije SABRE, uz ocenu da joj je proširena strategija "kodšeringa" - partnerstava s drugim aviokompanijama - pomogla da napravi protivtežu pojačanoj konkurenciji.

CAPA istovremeno ukazuje na rastuću "pretnju" koju čine lou kost kompanije.

Prema podacima CAPA-e i britanske organizacije za podatke o aviosaobraćaju OAG, lou kost kompanije imale su 21 odsto udela u broju putnika u Srbiju ili iz nje u prvih pet meseci 2017, što je manje od 40 odsto koliko lou kost kompanije kao udeo imaju na svim rutama unutar Evrope, ali je više u poređenju sa 17 odsto 2016. i 16 odsto 2015.

U tom kontekstu, CAPA ocenjuje da je Kondić ispravno identifikovao troškove kao ključno pitanje, i upozorava da je drugo važno pitanje - visok nivo sezonskog poslovanja Er Srbije.

"Kondić počinje da se bavi i tim pitanjem, ali je to strukturni problem", navodi se u analizi, uz napomenu da je sezonsko poslovanje pitanje s kojim panevropske lou kost kompanije bolje izlaze na kraj.

Prema podacima OAG-a iz tekuće godine, Er Srbija je zimus beležila 42 odsto manje putnika nego u jeku letnje sezone, što je manja razlika u poređenju sa 45 odsto koliko je iznosila 2016, navodi CAPA uz napomenu da na evropskim tržištima sezonska razlika u broju putnika iznosi 33 odsto.

CAPA podseća da je Er Srbija obustavila liniju Beograd-Istanbul u martu ove godine, kao i da je najavila obustavu linije Beograd-Abu Dabi u oktobru ove godine.

Kad je reč o odluci Er Srbije da se povuče sa rute ka Abu Daiju, CAPA ocenjuje da se to ni u kom slučaju ne odražava na odnose sa Etihadom, i podseća da je Centar za zajedničke usluge partnera Etihad ervejza otvoren u Beogradu ranije ove godine.

Takođe navodi da je 1. juna srpska aviokompanija lansirala liniju Beograd-Venecija, koju njeni avioni obezbeđuju četiri puta nedeljno, i da je proširila usluge prevoza do Malte tokom cele letnje sezone.

Dodaje da su u martu ove godine Rusija i Srbija postigle sporazum o svakodnevnoj liniji Er Srbije na liniji Srbija-Krasnodar.

Što se tiče Njujorka, primećuje da je to jedina daleka destinacija Er Srbije, te da je ta linija lansirana u junu 2016. i da je aktivna pet puna nedeljno, kao prva diretna veza između Srbije i SAD od 1992, na kojoj je Er Srbija beležila rastući broj putnika tokom prošle godine.

U pogledu komercijalnih sporazuma s drugim aviokompanijama, odnosno kodšeringa, CAPA navodi da je Er Srbija proširila svoju strategiju u tom pogledu udruživši se sa pet novih partnera 2015. i sa još četiri 2016. - to jest sa kompanijama Er Sejšels, El Al, NIKI i Montenegro erlajns, s tim da su postojeći sporazumi sa Etihad ervejzom i Erberlinom značajno učvršćeni 2016.

U martu ove godine, dodaje CAPA, Er Srbija je počela kodšering i sa AtlasGlobalom, čime je ukupan broj kodšering partnerstva povećala na 20, od kojih je s polovinom postigla sporazume od početka 2015.

Inače, kako je navedeno na sajtu CAPA-e (Centra za vazduhoplovstvo), ta organizacija pruža analize tržišta komercijalne avioindustrije i podatke kao podršku strateškom odlučivanju u mnogim najpriznatijim svetskim organizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: