Ako im i to uskrate - smrtna presuda

SAD razmatraju finansijske sankcije protiv Venecuele u okviru kojih bi mogle da obustave isplate u dolarima toj zemlji za naftu, javlja Rojters.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 22.07.2017.

12:10

Ako im i to uskrate - smrtna presuda
Foto: Thinkstock

Agencija se poziva na neimenovanog visokog zvaničnika Bele kuće i savetnika koji su upoznati sa razgovorima o tome.

Taj potez bi, ocenjuje britanska agencija, mogao da znatno ograniči izvoz sirove nafte zemlje koja je članica OPEK-a, dok bi njenu socijalističku vladu lišio preko potrebne valute.

Sankcije, u skladu sa kojima bi bila zabranjena bilo kakva transakcija venecuealanske državne naftne kompanije PDVSA u američkoj valuti, među najoštrijim su merama vezanim za naftu koje Bela kuća trenutno razmatra, rekla su britanskoj agenciji dva neimenovana izvora.

Američka administracija ima za cilj da izvrši pritisak na socijalističkog predsednika Venecuele Nikolasa Madura kako bi odustao od planova o spornom novom kongresu za koji kritičari upozoravaju da bi učvrstio njegov položaj kao diktatora.

Venecuelanska ekonomija, zasnovana na nafti, inače je na udaru teške recesije i kraha lokalne valute, dok se Maduro suočava sa višemesečnim antivladinim neredima u kojima je poginulo oko stotinu ljudi.

Sankcije u pogledu transakcija u dolarima Madurovoj vladi bi još više otežale obezbeđivanje novca za isplatu dugova i finansijski uvoz osnovnih namirnica, zaključuje britanska agencija, uz napomenu da su američke mere koje su u razmatranju slične onima koje su bile uvedene Iranu zbog njegovog nuklearnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: