Dragi: Rizici uravnoteženi, ali pritisci slabi

Rizici po perspektive privrednog rasta evrozone su uglavnom izbalansirani, ali se taj rast još uvek nije odrazio na jaču dinamiku inflacije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.07.2017.

19:09

Dragi: Rizici uravnoteženi, ali pritisci slabi
Foto: Thinkstock

To je izjavio predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi.

"Inflacija nije na nivou na kom bismo želeli da bude ili gde bi trebalo da bude, zbog čega je i dalje potreban značajan stepen prilagodljive monetarne politike", rekao je Dragi na konferenciji za novinare održanoj posle redovnog zasedanja ECB-a.

To bi, kako ocenjuje britanski list "Gardijan", mogao biti signal da ECB nije spremna da ugasi program podsticaja.

Predsednik ECB je, međutim, ukazao da evrozona trenutno beleži snažan oporavak, i da samo treba pričekati da lična primanja i cene isprate taj kurs.

Evropskoj centralnoj banci je, kako je dodao, potrebna upornost i strpljenje u održavanju postojećih podsticaja kako bi pogurala inflaciju ka ciju od nešto ispod 2,0 odsto.

Dragi je potvrdio odluku Upravnog saveta ECB-a da zadrži kamatne stope na istom nivou, a mesečni program kupovine obveznica na 60 milijardi evra do decembra, a možda i duže, ako za tim bude bilo potrebe.

Tokom Dragijevog govoria vrednost evra je porasla za 0,5 odsto na 1,155 dolara, navodi "Gardijan".

Referentna kamatna stopa je, na današnjem zasedanju, zadržana na nula odsto, marginalna kamata ostaje 0,24 odsto, a kamatna stopa na depozite minus 0,4 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: