Rekordno skočio izvoz oružja, poklanjaju

Češka je prošle godine rekordno, za 120 miliona evra, povećala izvoz oružja, najviše u arapske zemlje Bliskog istoka i SAD.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.07.2017.

17:43

Rekordno skočio izvoz oružja, poklanjaju
Foto: Thinkstock

Ukupni obim izvoza i oružja i vojne opreme dostigao je sumu od 728 miliona evra, piše u izveštaju za češku vladu.

Najviše je češka vojna industrija od pojedinačnih zemalja izvozila u Irak, oružje i vojni materijal u vrednosti od 66 miliona evra a svega nešto manje u Ujedinjene Arapske Emirate a na trećem mestu našla se Slovačka gde je češki izvoz dostigao 46 miliona evra.

Češka je takođe poklonila SAD oružje i municiju u vrednosti od 856.000 evra za iračke snage koje SAD obučavaju za borbu protiv Islamske države a zvanični Prag poklonio je oružje i municiju i Jordanu.

Krajem prošle godine 251 preduzeće i dve osobe imale su licence za proizvodnju i izvoz oružja u inostranstvo kuda odlazi čak 90 odsto proizvodnje češke vojne industrije, dok je to u članicama NATO u proseku najviše 30 odsto.

Ministarstvo industrije odobrilo je prošle godine 1.180 licenci za izvoz oružja u vojne opreme a 428 licenci za izvoz materijala dvostruke namene koji pored civilne može da se koristi i u vojne svrhe.

Praksu licenci koje uzimaju u obzir i rizik prilikom izvoza u bezbedne zemlje da bi oružje na kraju moglo da završi u diktaturama ili građanskim ratovima i kod terorista osudio je krajem maja češki predsednik Miloš Zeman i izjavio je da je to samo birokratska prepreka koja sputava češki izvoz oružja i vojne opreme.

"Politika licenci nekada na apsolutno neprimeren način ograničava naš izvoz u tzv. bezbedne zemlje zbog rizika da će biti reeksportirano u zemlje koje nisu tako bezbedne. A ja uvek kažem: šta vas je briga. Vi izvozite u bezbedne zemlje a šta će sa tim uraditi bezbedne zemlje to je vec njihova a ne vaša stvar", rekao je tada Zeman na otvaranju specijalizovanog sajma u Brnu predstavnicim češke vojne industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: