Banke ublažile uslove i način otplate kredita

Banke u evrozoni su preduzećima i domaćinstvima olakšale pristup kreditima i ublažile uslove otplate u drugom kvartalu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.07.2017.

19:37

Banke ublažile uslove i način otplate kredita
Foto: Thinkstock

"Ublažavanje kreditnih standarda je usledilo posle labavljenja iz prethodnog kvartala, uprkos očekivanjima da će doći do blagog pooštravanja kriterijuma", navodi se u saopštenju Evropska centralna banka (ECB), a prenosi agencija Frans pres.

Banke su ublažile standarde koje koriste za procenu kreditne sposobnosti kako poslovnih subjekata, tako i domaćinstava, utvrdila je ta institucija sa sedištem u Frankfurtu u svojoj junskoj anketi u kojoj je učestvovalo 142 banke iz evrozone.

"Aktivnosti spajanja i preuzimanja, kao i investicije u fiksna sredstva, dali su značajan i pozitivan doprinos potražnji preduzeća za kreditima", ukazuje ECB.

Rekordno niske kamatne stope su, takođe, ohrabrile kompanije i domaćinstva da pozajmljuju novac, dok su hipotekarne pozajmice porasle podstaknute usponom tržišta nekretnina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: