SAD ostaje pri zabrani, pritisak ne pomaže

Sjedinjene Države neće nastaviti sa uvozom goveđeg mesa iz Brazila, dok god se ne reši problem ispravnosti hrane,

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.07.2017.

12:04

SAD ostaje pri zabrani, pritisak ne pomaže
Foto: Thinkstock

To je izjavio američki ministar poljoprivrede Soni Perđu koji se sastao s brazilskim kolegom Blairom Mađijem sa kojim je razgovarao o prošlomesečnoj odluci Vašingtona o potpunoj zabrani uvoza govedine iz te zemlje nakon što su otkrivene velike količine pošiljki pokvarenog goveđeg mesa iz Brazila u američkim lukama, prenosi agencija Frans pres.

"Iako Brazil vrši pritisak da se postavi vremenski rok za obnovu uvoza govedine... bilo kakav vremenski okvir zavisi od napredovanja koji Brazil bude ostvarivao u tom pogledu", rekao je Perđu brazilskom zvaničniku, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) objavljenom posle sastanka.

Agencija za bezbednost i kontrolu hrane (FSIS), koja je u martu počela sa kontrolom uvoza svih proizvoda od govedine iz Brazila, do kraja juna je sprečila uvoz 11 posto brazilske govedine namenjene američkom tržištu, odnosno oko 862.000 kilograma mesa.

Normalna stopa vraćanja pošiljki iznosi jedan procenat, navela je USDA.

Mađi je detaljno opisao korektivne akcije koje je Brazil preduzeo i koje nastavlja da sprovodi na rešavanju pitanja bezbednosti hrane, dodaje se u saopštenju, bez navođenja detalja.

Brazil je vodeći svetski izvoznik govedine i živine. Američka zabrana je usledila nakon izbijanja skandala u martu, kada je brazilska policija optužila 21 prerađivača mesa u toj južnoameričkoj državi za podmićivanje sanitarnih inspektora i puštanje u promet mesa čiji je rok trajanja istekao.

Zbog toga je oko 20 zemalja - uključujući Kinu i Hong Kong - suspendovalo uvoz brazilskog mesa. To je dovelo do urušavanja brazilske mesne industrije vredne oko 13 milijardi dolara godišnje, u kojoj je zaposleno oko šest miliona ljudi, pre nego što su pojedine zemlje ukinule zabrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: