Koliko Evropljani kupuju automobile, i koje?

Prodaja automobila u Evropskoj uniji povećana je u junu za 2,1 odsto, na 1,54 miliona jedinica.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 15.07.2017.

11:46

Koliko Evropljani kupuju automobile, i koje?
(Foto: Thinkstock.com)

To je najsnažniji junski rezultat od 2007. godine, ali je uprkos tome stopa rasta na mesečnom nivou usporila sa majskih 7,6 procenata.

Pokazatelji sa pet najvećih evropskih tržišta dosta variraju, pri čemu su Italija i Španija prijavile skok prodaje od 12,9 i 6,5 procenata, respektivno, dok je prodaja u Velikoj Britaniji pala za 4,8 odsto, a u Nemačkoj za 3,5 posto, saopštilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Kako prenosi agencija "Blumberg", među vodećim automobilskim grupacijama, najbolje rezultate zabeležili su Fijat Krajsler Automobili i Tojota.

Japanska Tojota je ostvarila najveći mesečni rast prodaje od 12,9 odsto. Prodaja FCA je skočila za 7,9 procenata, a Dajmlera za 4,2 posto.

Folskvagen, koji je i dalje suočen sa posledicama skandala zbog manipulacija vrednostima izduvnih gasova, registrovao je porast prodaje za 2,7 odsto, dok su francuski proizvođači PSA i Reno imali rast od 3,9, odnosno 3,0 odsto, respektivno.

Prodaja Opelovih vozila pala je za 6,9 odsto.

Registracija novih vozila u EU u prvom polugodištu ove godine povećana je za 4,6 procenata na 8,64 miliona vozila, prema podacima ACEA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: