Ma kakav Mistral, Rusi imaju svoj Priboj

Ruski univerzalni desantni brod „Priboj“ ima niz važnih prednosti, zahvaljujući kojim prevazilazi francuskog nosača helikoptera „Mistral“, piše RSN.

Svet

Izvor: Sputnik

Subota, 08.07.2017.

09:10

Ma kakav Mistral, Rusi imaju svoj Priboj
(Foto: Thinkstock.com)

RSN se poziva na predstavnika Krilovskog državnog naučnog centra koji se bavi istraživanjem u oblasti brodogradnje i projektovanja.

Kako je objasnio ekspert, ruski desantni brod ima krmu koja omogućava desant direktno na obalu, dok "mistral“ može da izvede desant iz dok-sobe samo u vodu.

Po njegovim rečima, predstavnici Ratne mornarice su formulisali glavne taktičko-tehnološke zahteve prema perspektivnom ruskom desantnom brodu i založili projekat broda u program izgradnje flote.

Deplasman "Priboja“ iznosi oko 23.000 tona. Dužina broda — 200 m, širina — 34 m, gaz 7,5 m. Posada broda iznosi 400 ljudi, a opseg plovidbe — 6.000 milja. Brod može da primi 500 do 900 morskih pešadinaca, 50 borbenih mašina pešadije i 10 tenkova.

Umesto desanta "Priboj“ može da nosi 12 helikoptera različite namene, šest desantnih brodova nosivosti najmanje 45 tona i šest udarnih brodova.

Na desantnom brodu će biti postavljeni dva borbena modula protivvazdušna raketna kompleksa, kao i dva borbena modula protivvazdušnog artiljerijskog kompleksa.

Brod će biti ojačan univerzalnim artiljerijskim sistemom kalibra 76 mm, radarom, navigacionim kompleksom, podsistemi PVO, integracionim kompleksom za telekomunikacije i stanice za otkrivanje podvodnih diverzifikovanih snaga i sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: