Naplaćuju im svaki let jurofajtera, sad prekipelo

Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil namerava da nabavi nove vojne avione i "parkira" sporni sistem Jurofajter.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 07.07.2017.

12:48

Naplaćuju im svaki let jurofajtera, sad prekipelo
Foto: epa/VALDA KALNINA

Doskocil je, na konferenciji za novinare, najavio da ubuduće treba da postoji samo jedna umesto dve avio-flote, čime bi nadzor neba nad Austrijom bio vojno efektivniji i jeftiniji.

Trenutno austrijska vojska nadzire nebo sa dva tipa aviona - jurofajterom i Saab 105. Letelice Saab 105, koje su u upotrebi od 1970. zbog starosti najkasnije 2020. odlaze u istoriju i moraće biti zamenjene.

U diskusiji o zameni stalno kritikovanih jurofajtera, koji vojsku skupo koštaju, Doskocil je odlučio prošlog proleća da uspostavi komisiju koja je analizirala nadzor vazdušnog prostora.

Specijalna komisija završila je izveštaj u kojem predlaže prelazak na sistem "jedne flote", odnosno samo jednog tipa aviona koji će nadzirati vazdušni prostor.

Buduća avio.flota, prema tom predlogu, trebalo bi da ima 15 aviona sa jednim mestom u kokpitu, kao i tri sa dva mesta.

Na osnovu te preporuke se Doskocil odlučio protivjurofajtera i za novi sistem.

To znači da će aktuelnih 15 jurofajtera tajfun do 2020. biti postepeno zamenjivani i vojska će preći na novu letelicu.

Komisija je konstatovala da bi dodatno opremanje i dodatna kupovina novih jurofajtera bila skuplja od prelaska na druge avione.

Za sada još nije odlučeno koji će model izabrati vojska.

Sada se 60 odsto nadzora vazdušnog prostora vrši avionima jurofajter, a 40 odsto starim avionima Saab.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: