Grčka pred kolapsom, preti zaraza

Gomile smeća na ulicama grčkih gradova sve su veće, budući da su đubretari ušli u drugu nedelju štrajka.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

15:37

Grčka pred kolapsom, preti zaraza
Foto: Tanjug, AP/Petros Giannakouris

Grčki đubretari su počeli štrajk prošlog četvrtka zahtevajući bolji radni status, i ostavljajući hrpe smeća da se gomilaju danima na visokim letnjim temperaturama u Atini i nekoliko drugih gradova.

Više od 1.000 ljudi je, prema podacima grčke policije, izašlo na centralne ulice Atine, tražeći od vlade da ispuni obećanja o stalnom zaposlenju radnika gradske čistoće koji imaju ugovore o radu na određeno vreme, prenosi agencija Frans pres.

U međuvremenu, premijer Aleksis Cipras je primio delegaciju sindikata, obećavajući da će ugovori o radu đubretara biti produženi i da će biti obezbeđeno da novo zapošljavanje bude na neodređeno vreme.

"I pored toga, sindikat je odlučio da ne obustavi štrajk", izjavio je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos, optužujući glavnu opozicionu stranku Nova demokratija da stoji iza štrajka.

"Očigledno je da cilj štrajka više nije odbrana interesa radnika sa ugovorima na određeno vreme, već da se nanese udarac vladi, pri čemu su žrtve građani, sami radnici i javno zdravlje", dodao je Canakopulos.

Grčke vlasti su upozorile da nagomilano smeće predstavlja rizik po zdravlje zbog ovonedeljnog vrelog talasa.

U Atini se očekuje da će temperatura do kraja nedelje dostići 42 stepena, zbog čega je grčka Agencija za javno zdravlje izdala upozorenje u slučaju nastavka štrajka.

Izvršni odbor sindikata, koji kaže da je u opasnosti 6.500 radnika čiji ugovori na određeno vreme ističu, trebalo bi da se sastane kasnije danas da razmotri pitanje da li da nastavi štrajk u špicu turističke sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: