ECB brine: Trampov plan može ugroziti

ECB je zabrinuta da će planovi administracije Donalda Trampa o ublažavanju bankarske regulative u Sjedinjenim Državama ugroziti globalnu finansijsku stabilnost.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2017.

15:50

ECB brine: Trampov plan može ugroziti
(Foto: Thinkstock.com)

To je izjavila visoka funkcionerka u ECB Sabine Lautenšleger.

"Smatram da su najnoviji predlozi Ministarsva finansija zabrinjavajući. Izgleda kao da bi elementi globalne reforme mogli da budu odloženi ili da se čak ne sprovedu", rekla je Lautenšleger, potpredsednica nadzornog odbora ECB, na jednoj konferenciji u Bonu, prenosi agencija AFP.

"Inicijative koje su isključivo nacionalne neće poboljšati stabilnost finansijskog sistema, već sasvim suprotno", dodala je.

Ranije ovog meseca, američko Ministarstvo finansija je predstavilo "mapu puta" za ublažavanje strogih bankarskih propisa, navodeći da ona predstavlja "razumno uravnoteženje" propisa kao odgovor na jačanje ekonomije.

Prema predlozima ministarstva, proredili bi se stres testovi (koji mere sposobnost banaka da kompenzuju moguće ekonomske šokove) samo za manji broj najvećih finansijskih institucija.

Takođe bi se ublažile mere koje su uvedene nakon finansijske krize s ciljem da se zaštite korisnici finansijskih proizvoda i deponenti banaka. U međuvremenu, SAD i evropske zemalje tapkaju u mestu u takozvanoj "Bazel III" rundi globalnih pregovora o bankarskoj regulativi.

SAD se zalažu za stroža pravila o tome kako banke treba da procenjuju svoju rizičnu aktivu, čemu se suprotstavljaju vodeće evropske zemlje Francuska i Nemačka, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: