EU ojadila Gugl, kazna veka za giganta

Evropska unija izrekla je Guglu rekordno visoku novčanu kaznu od 2, 7 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

12:04

EU ojadila Gugl, kazna veka za giganta
(Foto: Getty images)

Prema regulatorima EU, Gugl je zloupotrebio svoju tržišnu dominaciju jer je svojim komercijalnim servisima davao prioritet u rezultatima pretrage.

Već godinama EU istražuje slučaj usluge Google Shopping. Prilikom njenog razvoja Gugl je, smatraju u Evropskoj komisiji, iskoristio svoj dominantni položaj na tržištu pretraživanja Interneta kako bi promovisao svoju novu uslugu. Upoređivanje proizvoda putem Gugl pretraživača navodi korisnike na kupovinu putem takođe Guglove usluge, što se smatra nelojalnom konkurencijom i kršenjem antimonopolskih pravila EU.

Slučaj vodi komesarka EK za konkurenciju Margaret Vestager, a uz novčanu kaznu kompanija je dobila obavezu da u zadatom roku ponudi rešenje za ukidanje nepoštene poslovne prakse.

Ako to ne uradi, Gugl bi mogao da se suoči i s dodatnim penalima za svaki dan kašnjenja (u visini od 5 odsto ukupnih dnevnih prihoda).

Iz kompanije su se zasad kratko oglasili: "Uz dužno poštovanje, nismo saglasni sa presudom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: