Dve banke prete da naprave problem celoj zemlji

Italija će platiti do 17 milijardi evra kako bi prekinula insolventnost dveju banaka u pokrajini Veneto, koje su postale pretnja bankarskom sistemu zemlje.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2017.

17:06

Dve banke prete da naprave problem celoj zemlji
Foto: Thinkstock

S obizirom na to da su se Banko Popolare di Vićenca i Veneto banka suočile sa bankrotom, evropske nadležne vlasti pozvale su Italiju da osmisli okvir za njihovo spasavanje, prodajom njihove dobre aktive i prenošenjem toksične imovine na "lošu banku" koju suštinski finansira Rim, saopštila je Vlada u Rimu, prenosi agencija Frans pres.

Ovaj korak dolazi manje od mesec dana nakon što je telo za zaštitu tržišne konkurencije EU odobrilo masivan program spasavanja treće italijanske banke Monte dei Paski di Sijena (BMPS), koja je zapala u najgore probleme od dužničke krize u evrozoni.

Italijanska vlada će obezbediti spasavanje dve banke iz Veneta uz podršku najveće banke u zemlji za poslove sa stanovništvom, Intese Sanpaolo, koja će preuzeti njihove dobre aktive kako bi zaštitila klijente tih banaka i minimizirala otpuštanje zaposlenih, navodi francuska agencija.

Evropska komisija je u saopštenju navela da je "prema pravilima EU, odobrila italijanske mere za lakšu likvidaciju BPVI i Veneto banke u skladu s nacionalnim zakonom o insolventnosti".

Komesarka EU za tržišnu konkurenciju Margret Vestager izjavila je da Italija razmatra potrebnu državnu pomoć "kako bi se izbegnli ekonomski poremečaji u regionu Veneto".

Dodala je da će "Italija podržati prodaju i integraciju određenih aktivnosti i transfer zaposlenih dveju posrnulih banaka u Intesu Sanpaolo".

Italijanski ministar finansija Pjer Karlo Padoan je rekao da će biti izdvojeno 4,785 milijardi evra kako bi se "održala kapitalizacija" Intese Sanpaolo, što je bio uslov te banke za bilo kakvu saradnju po ovom pitanju.

Intesa je sa svoje strane simbolično za preuzimanje zdrave aktive dveju banaka stavila na sto jedan evro, priloživši set svojih uslova, kojima insistira da njena politika dividende po akciji ostane nepromenjena.

"Ukupna mobilisana sredstva mogu dostići najviše 17 milijardi evra - dok je neposredan trošak države nešto više od pet milijardi", rekao je ministar Padoan, dodajući da ova uredba države "omogućava stabilizaciju ekonomije Veneta i očuvanje privredne aktivnosti banaka" u toj pokrajini, prensoi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: