Egzodus: Erdogan nas guši, mi se selimo

Turski milioneri u sve većem broju napuštaju zemlju, a razlog je, tvrde oni, politika predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Svet

Izvor: B92

Subota, 24.06.2017.

10:54

Egzodus: Erdogan nas guši, mi se selimo
(Foto: Thinkstock.com)

Blumberg piše da je reč o pravom egzodusu porodica koji napuštaju domovinu zbog Erdoganove "čistke neprijatelja i protivnika njegove politike".

“Rastao sam u nadi da će ova zemlja biti bar približno onom o čemu sam sanjao, moderna, slobodna, demokratska... Sada više nisam siguran da će se to ikada destiti”, kaže Barbaros Altug (43) koji se preselio u Srokholm.

On je samo jedan od mnogih.

Broj obrazovanih radnika koji se sele u inostranstvo raste ogromnom brzinom i beleži se desetinama hiljada, a kada je reč o milionerima, njih 6.000 preselilo se samo prošle godine, pokazuju podaci Blumerga.

To je ujedno značilo i katastrofu za vlasnike i agente nekretnina.

“Skoro sve se prodaje ili iznajmljuje. Stari dani su nestali”, kaže Mustafa Akač koji već 4 decenije prodaje kuće u Istanbulu.

Istovremeno, oni koji su se odselili pomažu svojim kolegama u Turskoj da emigriraju u dijasporu, negde na primer, na Floridu, ili u Nemačku, Francusku, Holadniju. Pa zatim, Belgiju, Kipar, SAD, Švajcarsku...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: