Ako u Evropi odustanu, Rusi zovu Kineze

Gaspromov gasovod Severni tok 2 mogao bi da dobije finansijska sredstva od Kine, ako evropske kompanije budu primorane da napuste ovaj projekat.

Svet

Izvor: B92

Subota, 24.06.2017.

10:23

Ako u Evropi odustanu, Rusi zovu Kineze
(Foto: Thinkstock.com)

Ruski zvaničnici su već kontaktirali pojedine kineske banke, kažu izvori Vedomosti upoznati sa situacijom.

"Severni tok 2 ima dobru stopu povraćaja i nizak rizik za kreditore. Kineske banke bi mogle da budu zainteresovane", objašnjava zamenik direktora ruskog Nacionalnog fonda za energetsku bezbednost, Aleksej Grivač.

Konzorcijum "Nord Strim 2 AG", koji čine Gasprom i evropske energetske kompanije Anži, OMV, Rojal Dač Šel, Uniper i Vinteršel, u aprilu je potpisao sporazum o finansiranju projekta Severni tok 2.

Projekat, vredan 9,5 milijardi evra, podrazumeva izgradnju dve cevi gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a udvostrucio bi kolicinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporucivala u Nemacku preko Baltickog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Međutim, više zemalja centralne i severne Evrope vrlo je kritično prema tom projektu, jer bi, kako tvrde, EU previše postala ovisna o ruskom gasu, a Ukrajina, koja je sada najvažnija tranzitna država, ostala bi izolovana.

Severni tok 2 bi trebalo da pocne sa radom krajem 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: