5 uređaja koji kradu struju i kad su isključeni

Neki uređaji nastavljaju da troše struju i kad ih isključite. Istina, u manjoj meri, ali i to je moguće sprečiti.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 23.06.2017.

15:37

5 uređaja koji kradu struju i kad su isključeni
(Foto: Thinkstock.com)

Portal Bright side naveo je pet primera uređaja kod kojih se potrošnja električne energije nastavlja i kada su isključeni.

1. Punjači

Ukoliko ostavite punjač u utičnici i nakon što ste napunili uređaj on će i dalje nastaviti da troši struju. Reč je o maloj količini, svega 1,2 W dnevno, ali ako imate više punjača i stalnu naviku njihova držanja u utičnicama nakupi se i potrošnje.

2. Digitalni resiver za TV

Ako nastavi da radi i nakon što ga isključite i godišnje potroši električne energije u vrednosti do 22 američka dolara ili 22 W dnevno.

3) Televizor

Kada na upravljaču stisnete dugme power to ne znači da ste isključili televizor. To samo znači da ste ga stavili 'na čekanje'. Tako televizor potroši 24 W dnevno, odnosno do 25 dolara godišnje.

4) Računari i laptopi

Ako ih isključite i ne istaknete iz struje, potrošiće oko 96 W dnevno. Ako utičnicu isključite iz zida možete uštedeti do 100 dolara godišnje.

5) Uređaji sa ugrađenim tajmerima

Ako tajmer na aparatu i dalje radi, to znači kako uređaj još uvek troši struju. Moguće i do 108 W dnevno. Potpunim isključivanjem moguće je uštedeti do 11 dolara godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: