ECB diže tenzije, hoće kliring poslove

ECB uputila je Evropskom parlamentu i državama EU na usvajanje predlog izmena njenog Statuta kojim bi dobila ovlašćenja za unosne poslove klirinške industrije.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 23.06.2017.

15:24

ECB diže tenzije, hoće kliring poslove
(Foto: Thinkstock.com)

Trenuno njen centar je u Londonu

ECB traži izmenu Statuta kako bi dobila "jasne pravne nadležnosti" u vezi kliring poslova sa finansijskim instrumentima denominovanim u evru, saopštila je centralna banka evrozone sa sedištem u Frankfurtu.

Predlogom se traži izmena člana 22. Statuta, kako bi on glasio: "ECB i nacionalne centralne banke mogu da obezbede opremu i usluge, a ECB može da donosi propise koji bi obezbedili efikasne i pouzdane sisteme kliringa i plaćanja, kao i sisteme kliringa za finansijske instrumente unutar Unije i sa drugim zemljama".

Centralna banka je navela da će joj ta izmena omogućiti da u potpunosti vrši kontrolu koja je inače predvidjena predlogom Evropske komisije o kliringu.

To znači "znatno jačanje uloge" ECB i centralnih banaka zemalja evrozone u pogledu nadzora nad klirinškim kućama, naročito onim sistemski važnim koje se nalaze izvan Evropske unije. ECB je navela da će Komisija EU dati mišljenje o ovom predlogu.

Pitanje hoće li evro-klirinški poslovi moći da ostanu u Londonu, koji dominira u tom biznisu, i nakon izlaska Britanije iz EU, postalo je ključna tačka tenzija u pregovorima o Bregzitu, a na kocki su hiljade radnih mesta, navodi "Blumberg".

ECB insistira na potrebi nadzora nad aktivnostima koje mogu da utiču na njenu monetarnu politiku, dok Ujedinjeno Kraljevstvo tvrdi da će rasparčavanje te industrije povećati troškove svima, dodaje njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: