Cena nafte se survala na nezapamćen minimum

Cena američke WTI nafte je pala na najniži nivo u sedam meseci, jer oporavak proizvodnje u Libiji i rastuća ponuda goriva stopiraju iskorišćavanje zaliha.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2017.

13:15

Cena nafte se survala na nezapamćen minimum
Foto: Thinkstock

Cena naftnih fjučersa skliznula je danas za čak 2,2 odsto u NJujorku, posle pada od 1,0 odsto u ponedeljak, izveštava agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u julu, čije ugovaranje ističe danas, trgovana je za 43,40 dolara za barel na NJujorškoj robnoj berzi, odnosno za 80 centi u padu u 11:22 časova po londonskom vremenu, što je najniži nivo od 14. novembra.

Ukupan promet u trgovanju bio je oko 42 odsto iznad 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za isporuku u avgustu ugovarana je danas za 87 centi niže, na 46,04 dolara po barelu na londonskoj berzi ICE fjučers Evropa. Cena "brenta" je pala u ponedeljak za 1,0 odsto.

Libija proizvodi najveće količine nafte u poslednje četiri godine, pošto je ugovor sa kompanijom Vinteršel omogućio obnavljanje proizvodnje na barem dva naftna polja.

Količina nafte uskladištene u tankerima je ranije ovog meseca dostigla 111,9 miliona barela, što je rekord u 2017. godini, prema podacima kompanije Kpler SAS.

Cena WTI nafte je pala ispod 45 dolara za barel, jer su zalihe u SAD i dalje ogromne, a kompanije nastavljaju da buše, što dovodi u opasnost napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije da smanje proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: