"Kladim se, lutrija je najbolja za penzionere"

Lutrija je adut za rešavanje jednog od najtrajnijih finansijskih problema države: stalno rastućih obaveza prema penzionerima javnih službi.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 14.06.2017.

09:14

Foto: Thinkstock

Kako se navodi, u to se kladi guverner savezne američke države Nju Džersi, republikanac Kris Kristi.

Ideja o povezivanju lutrije s penzijama postoji već godinama, ali je zakonom uz podršku guvernera predstavljenim tek ove sedmice, predviđeno da lutrija bude u vlasništvu penzionog foda na 30 godina.

Analitičari i zagovornici kažu da taj aranžman koji bi bio jedinstven u Nju Džersiju, verovatno neće biti škodljiv, ali nema saglasnosti o tome koliko može da pomogne.

"To će samo biti pomoć naizgled", rekla je Liza Vašburn, direktorka firme koja analizira vladine obveznice. "Brojevi u tom slučaju izgledaju bolje, ali da li bi stanje zaista bilo bolje, pod je znakom pitanja".

Od stupanja Kristija na dužnost 2010. godine, država je doprinela s više od šest milijardi dolara penzionim fondovima kojima su raniji guverneri često preskakali uplate. Tako je samo rastao dug penzionerima. Po svim merilima, to je jedna od najvećih neizvršenih finansijskih obaveza u SAD.

Postoji saglasnot da bi lutrija mogla državi garantovani priliv novca kao deo doprinosa penzionom fondu.

Taj prihod koji u proseku iznosi više od jedne milijarde dolara godišnje, čini malo više od jedne petine od pet milijardu dolara koje država mora da godišnje doprinese da bi se u potpunosti finansirali penzioni fondovi.

Kristijev predlog budžeta za fiskalnu godinu koja počinje 1. jula, predviđa oko 2,5 milijarde dolara penzionih doprinosa što bi bilo rekord.

Ali, prihod od lutrije se sada već koristi da bi se platile institucije, uključujući univerzitete, psihijatrijske bolnice i dom za vojnike sa invaliditetom, te bi država za to trebalo da nađu drugi izvor.

Kancelarija blagajne Nu Džersija ističe drugu korist od lutrije, odnosno da vrednost lutrije, procenjena na 13,5 milijardi dolara, može, kao kapital, biti osnova za računovdstveno pokrivanje praznina u penzionim fondovima koje sada iznose bar 49 milijardi dolara.

U tom slučaju, fond bi se popunio bar donekle, te bi država mogla da preračuna koliko manje treba da uplaćuje u fond, a da ispunjava svoje obaveze. Uz to, bolje stanje penzionih fondova može dovesti do boljeg rejtinga obveznica države, te i do manje cene zaduživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: