Slovenačka industrija skočila 7,8 odsto

Industrijska proizvodnja u Sloveniji bila je u aprilu manja za 0,5 posto u odnosu na prethodni mesec.

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.06.2017.

18:56

Slovenačka industrija skočila 7,8 odsto
Foto: Thinkstock

Međutim, na godišnjem nivou je veća za 7,8 procenata, prema podacima slovenačkog Zavoda za statistiku objavljenim danas.

Slovenački statističari pripisuju blagi mesečni pad industrije manjem broju radnih dana u aprilu i visokoj uporednoj bazi, imajući u vidu skok industrijske aktivnosti u martu, prenosi agencija STA.

Na mesečni pad je uticalo smanjenje proizvodnje u rudarstvu od 10,1 odsto, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, parom i gasom registrovan rast od 3,2 procenta u odnosu na mart.

Proizvodnja robe široke potrošnje je smanjena u aprilu 3,3 posto na mesečnom nivou, pri čemu je kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 4,3 posto, a kod trajne robe povećana za 0,3 posto.

Rast je zabeležen i u proizvodnji intermedijarnih proizvoda za 0,2 odsto, i kapitalnih dobara za 1,7 procenata na mesečnom nivou.

Uprkos manjem padu ukupne proizvodnje, prihod industrije je u aprilu bio za 0,3 odsto viši nego u martu, što se duguje porastu prihoda rudarskog sektora za 3,3 procenta, dok su u prerađivačkom sektoru pali za 1,2 odsto.

U prva četiri meseca ove godine, slovenačka industrijska proizvodnja je porasla za 6,8 odsto u odnosu na isti lanjski period, pri čemu je najveći skok zabeležen u rudarstvu (13,2 odsto), zatim u prerađivačkoj industriji (6,9%) i snabdevanju električnom energijom, parom i gasom (3,1%).

Ukupni prihodi industrije su u prva četiri meseca porasli za 5,6 posto u poređenju sa istim periodom 2016. godine, navodi se u informaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: