Nafta nezaustavljivo pada, postoji problem

Cene nafte su na putu da treću nedelju zaredom zabeleže pad.

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.06.2017.

16:17

Nafta nezaustavljivo pada, postoji problem

Rastuće zalihe u SAD i u Nigeriji signaliziraju da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) još uvek ima problema u smanjenju viška globalne ponude.

Cena naftnih fjučersa je skliznula naniže u Njujorku za 4,3 posto u ovoj nedelji, izveštava "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za dostavu u julu oslabila je za 6,0 centi na 45,58 dolara po barelu na NJujorškoj merkantilnoj berzi danas u 13:17 časova po londonskom vremenu. Ukupan obim trgovanja bio je oko 20 odsto iznad 100-dnevnog proseka. Cena WTI nafte je juče pala za 8,0 centi na 45,64 dolara, što je bio najniži nivo od 4. maja.

Severnomorska nafta "brent" za avgustovske isporuke pala je za 7,0 centi na 47,79 dolara za barel na ICE evropskoj fjučers berzi sa sedištem u Londonu. Cena "brenta" je ove nedelje pala za 4,3 odsto.

Američki institut za naftu je, prema izveštaju objavljenom u sredu, procenio da su zalihe nafte i goriva porasle prošle nedelje, a očekuje se da će američka proizvodnja dodatno porasti u 2018. godini na rekord od preko 10 miliona barela dnevno.

U Nigeriji, anglo-holandska kompanija Rojal Dač Šel je ukinula ograničenje na izvoz nigerijske nafte, ključne izvozne stavke za tu zemlju, čiji je eksport bio obustavljen više od godinu dana, što potencijalno potkopava napore drugih članica OPEK-a za otklanjanje problema prezasićenosti ponude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: