I bankari brinu, okreću leđa Kataru

Pojedine banke u Saudijskoj Arabiji, UAE i Bahreinu smanjuju svoju izloženost prema Kataru zbog zabrinutosti od proširenja blokade ove zalivske države.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.06.2017.

17:57

I bankari brinu, okreću leđa Kataru
(Foto: Thinkstock.com)

Neki zajmodavci iz tih zemalja počeli su da povlače depozite iz katarskih banaka i da obustavljaju trgovanje katarskog rijala i obveznica, navodi njujorška agencija pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa zbivanjima.

Jedna od mogućnosti proširenja bojkota Katara može biti i uvođenje finansijskih sankcija, rekli su izvori "Blumberga".

Tenzije između Katara, jedne od najbogatijih zemalja na svetu i najvećeg proizvođača tečnog prirodnog gasa (TPG), i njenih suseda eskalire su nakon što su Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i U.A.E. u ponedeljak prekinuli diplomatske odnose sa tom državom i zatvorile saobraćajne rute.

Ovaj potez bez presedana obrazložen je nastojanjem da se Katar kazni zbog, kako tvrde zalivske zemlje, veza sa Iranom i islamističkim grupama u regionu.

Druge banke prate dešavanja između suprotstavljenih strana i za sada nisu povukle svoje aktive iz Katara, rekle su dve osobe za "Blumberg", dodajući da će one doneti odluku o tome da li da zadrže ili povuku depozite i druga sredstva kada ona budu dospela.

Centralne banke u Saudijskoj Arabiji, U.A.E. i Bahreinu zatražile su od poslovnih banaka da obelodane nivo izloženosti prema klijentima u Kataru, rekli su "Blumbergovi" izvori.

Od banaka je zatraženo takođe da dele informacije o prilivima i odlivima, kao i podatke o poslovima sa akcijama, obveznicama, svopovima, međubankarskim pozajmicama i kastodi operacijama, dodaje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: