Šta se dešava? Umesto da ga je manje, benzina više

Cene nafte su u padu pod uticajem podataka američke naftne industrije koji pokazuju da su zalihe benzina porasle u vreme kada se uobičajeno smanjuju

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.06.2017.

17:12

Šta se dešava? Umesto da ga je manje, benzina više
Foto: Thinkstock.com

Nigerija je nastavila sa obnavljanjem izvoza "crnog zlata".

Cena naftnih fjučersa je skliznula naniže u NJujorku za 1,3 posto, izveštava "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za dostavu u julu oslabila je za 58 centi na 47,61 dolar po barelu na NJujorškoj merkantilnoj berzi jutros u 9:19 časova po njujorškom vremenu. Ukupan obim trgovanja bio je oko 11 odsto iznad 100-dnevnog proseka. Cena WTI nafte je juče skočila za 79 centi, dostigavši na zatvaranju 48,19 dolara, nakon pada u prethodna dva dana.

Severnomorska nafta "brent" za avgustovske isporuke pala je za 56 centi na 49,56 dolara za barel na ICE evropskoj fjučers berzi sa sedištem u Londonu. Prethodnog dana cena "brenta" je bila u usponu za 65 centi, odnosno 1,3 odsto, na 50,12 dolara.

Američki institut za naftu je, prema izveštaju objavljenom kasno sinoć, procenio da su zalihe motornih goriva porasle za 4,08 miliona barela prošle nedelje.

Predviđa se da će zvanični vladini podaci, koji treba da budu saopšteni večeras, pokazati pad zaliha sirove nafte petu nedelju uzastopno.

Kompanija Rojal Dač Šel je ukinula ograničenje na izvoz nigerijske nafte, ključne izvozne stavke za tu zemlju, čiji je eksport bio obustavljen više od godinu dana, što potencijalno potkopava napore drugih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za otklanjanje problema prezasićenosti ponude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: