Sva katastrofa u jednoj jedinoj fotografiji

Velika kriza trese arapsko poluostrvo, nakon što su Saudijska Arabija, Bahrein i UAE objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom.

Svet

Izvor: B92, Jutarnji list

Utorak, 06.06.2017.

16:46

Sva katastrofa u jednoj jedinoj fotografiji
(Foto: Getty images)

Mediji pišu o mnogim posledicama koje će potpuna diplomatska blokada suseda imati za malu pustinjsku državu površine 11.586 kilometara kvadratnih čija je jedina kopnena granica ona sa Saudijskom Arabijom.

Bilo da je reč o nedostatku hrane ili očekivanoj inflaciji, kao i upitnoj organizaciji SO 2022, sigurno je da se Katar, čijih je dva i po miliona stanovnika u proseku najbogatije na svetu, u velikim problemima.

Prvi i najveći udar diplomatske blokade suseda već je osetila poznata državna avio-kompanija Katar ervejz. Za kompaniju koja zapošljava 24.000 osoba, čija flota broji 192 aviona koji lete prema više od 150 destinacija u 73 države sveta, i koju su korisnici u više istraživanja proglasili najboljom na svetu, gubitak pristupa vazdušnom prostoru Bahreina, Emirata i Saudijske Arabije mogao bi imati razarajući efekat.

“Gubitak pristupa njihovom vazdušnom prostoru bi efektivno prizemljio Katar ervejz", kažu iz Centra za avijaciju (CAPA), koji citira Biznis insajder.

Vazdušni prostor Katara je uglavnom okružen vazdušnim prostorom Bahreina, s istočne strane im je vazdušni prostor Emirata, a mali komad na jugu je pak omeđen vazdušnim prostorom Saudijske Arabije - kažu iz CAPA-e. I dok bi gubitak saudijskog vazdušnog prostora prilično koštao kompaniju zbog menjanja ruta svojih aviona prema Africi, gubitak pristupa vazdušnom prostoru Bahreina bio bi ravan katastrofi, budući da bi tako gotovo okružuje malenu državu i njen vazdušni prostor. Dakle, ako blokada potraje i dalje, avioni Katar ervejza bili bi prisiljeni da lete kroz vazdušni prostor u kojem nemaju dozvolu za prolazak samo da bi stigli do svoje baze u Dohi.

I dok iz avio-kompanije nisu objasnili kako misle da se nose s naglim nedaćama, vrlo je upitno da li Bahrein i Emirati mogu legalno da zabrane pristup avionima Katar ervejza svom vazdušnom prostoru. Naime, dok im mogu zabraniti pravo sletanja, kao potpisnice Međunarodnog sporazuma o uslugama u vazdušnom saobraćaju (koji je potpisao i Katar) legalno im ne mogu onemogućiti pristup vazdušnom prostoru. Kako Saudijska Arabija nije supotpisnica sporazuma, oni tog ograničenja, s pravne strane, nemaju.

Međutim, to ne znači da Bahrein i Emirati ne mogu da zagorčaju život pilotima katarske avio-kompanije. Prema stranici Flightradar24, Bahrein je poslao notu pilotima u kojoj stoji da će ograničiti letove katarskih avio-kompanija za i iz Katra na jednu jedinu rutu kroz bahreinski vazdušni prostor.

Što, u prevodu, znači veliku gužvu i potencijalna kašnjenja za avione Katar ervejza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: