Ogromne kolone: Blokada centra, građani besni FOTO

Preko 2.000 taksista potpuno je u jutarnjem špicu paralisalo saobraćaj u Varšavi, a ceo centar stoji u kilometarskim kolonama.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 05.06.2017.

11:16

Ogromne kolone: Blokada centra, građani besni FOTO
Foto: Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

Ogromne kolone su se stvorile pošto taksisti mile u protestnoj vožnji brzinom maksimalno 10 kilometara na čas, zahtevajući od vlade da spreči jeftiniju, nelegalnu konkurenciju kao što je Uber.

"Želimo da obratimo pažnju na nelegalne taksi prevoznike, ne samo na Uber, već i na niz drugih koji posluju suprotno propisima. Taksisti moraju da imaju fiskalne kase, psihološke testove, tehničke testove i licence, dok druge to ne obavezuje", kazao je poljskoj državnoj televiziji TVP šef sindikata varšavskih taksista Jaroslav Iglikovski.
Foto: Tanjug/AP/Czarek Sokolowski
Sa raznih strana periferije pet kolona taksista, mileći brzinom puža, pet do 10 kilometara na sat i tako blokiraju i trake za gradski saobraćaj.

Širi centar grada je gotovo stao a prelazak nekog od mostova preko Visle traje i po čitav sat.


Policija zaustavlja i kažnjava taksiste zbog toga što sporom vožnjom pretvaraju uobičajene jutarnje saobraćajne gužve u neopisive, ali taksiste to ne brine, pošto će sve kazne platiti sindikati kao organizator protesta.
Foto: Tanjug/AP/Czarek Sokolowski
"Zahtevamo od države samo da počne da primenjuje propise koje je sama stvorila. Osim Nemačke, jedino u Poljskoj još taksisti protestuju mirno. Ne palimo gume. U svim ostalim zemljama dolazilo je do izgreda. I našem strpljenju je kraj", rekao je Iglikovski, javlja poljska privatna televizija Polsat.

U Varšavi su taksisti rešili da predaju peticiju sa svojim zahtevima premijerki Beati Šidlo i u Poznanju, Lođu i Vroclavu, gde takođe protestuju sporom vožnjom kroz centar grada peticije će predati vojvodama - predsednicima regionalnih skupština.

Protest taksista nije naišao na razumevanje Varšavljana a neki Poljaci organizuju na Fejsbuku akciju da se taksistima za današnje neprijatnosti osvete tako što bi masovno naručivali taksije bez namere da se uopšte prevezu.

Konkurencija protiv koje protestuju, pre svega Uber, iskoristila je današnji protest za zaradu, jer vožnju Varšavom zbog gužve naplaćuje automatski dva puta skuplje nego obično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

4 h

Podeli: