Trampove bajke o nemačkim automobilima

Da li su Nemci zaista "veoma, veoma loši“, kako to tvrdi predsednik SAD kada govori o "ogromnom“ nemačkom izvozu automobila?

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2017.

09:36

Trampove bajke o nemačkim automobilima
(Foto: Getty images)

Tramp zaobilazi istinu i ne spominje da Nemci isto tako mnogo automobila u SAD i proizvode, piše Dojče vele.

"Pogledajte samo te milione automobila koje Nemci prodaju u SAD. Strašno! Ali mi ćemo to da zaustavimo“, izjavio je Donald Tramp nedavno tokom susreta s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom, a kako prenosi magazin "Špigel“. Nemačka automobilska industrija za sad ne reaguje.

Trampove tvrdnje – gle čuda – neosnovane

A istina je sledeća: nemačke automobilske kompanije su u svojim američkim pogonima prošle godine proizvele 850.000 automobila, što je četiri puta više nego 2009. Od tog broja, samo dve petine se proda u SAD, a ostalo je – izvoz. Dakle, nemačke kompanije izvezu pola miliona automobila iz svojih pogona u SAD. Nemačka industrija automobila, zajedno s dobavljačima, u SAD zapošljava više od 100.000 ljudi. "Najveći izvoznik automobila iz SAD ne zove se Dženeral motors ili Ford, nego BMW, nemački koncern sa sedištem u Nemačkoj“, kaže Galina Kolev iz Instituta nemačke privrede.

BMW je "nacionalni heroj“

Trampove izjave nisu ništa drugo nego "vrištanje bez ikakve osnove“, kaže i Ferdinand Dudenhefer, direktor Centra za istraživanje mobilnosti pri univerzitetu u Duizburgu i jedan od najboljih poznavalaca automobilske industrije u Nemačkoj. BMW bi mogao da se proglasi čak i za "nacionalnog heroja“ u SAD, kaže Dudenhefer, jer Bavarci su u svojim pogonima u SAD samo u protekloj godini proizveli 45.000 automobila više nego što su ih prodali na tamošnjem tržištu. Dajmler otprilike istu količinu automobila u SAD proizvede koliko tamo i proda.

Jedino je kod Folksvagena odnos drugačiji, ali to je samo zato što, kako ističe automobilski stručnjak Dudenhefer, najveći pogon te firme u Čatanogi prošle godine, zbog promene proizvodnih linija, nije radio punom parom i zbog toga što Audi i Folksvagen proizvode i u Meksiku, a Porše, koji je također deo Folksvagenove imperije, uopšte nema fabrike u Americi.

I drugi "argument“ američkog predsednika prema kojem nemački proizvođači automobila drže veći deo američkog tržišta nego što je to slučaj s američkim proizvođačima na nemačkom tržištu, nema veze s činjenicama. Udeo nemačkih marki na američkom automobilskom tržištu je svega 7,6 odsto. Udeo američkih marki poput Fijat-krajslera, Forda, Dženeral motorsa i Tesle na nemačkom tržištu gotovo dvostruko je veći – 13,5 procenata. "Donald Tramp ponovo daje izjave ne na osnovu činjenica, već svoj sud donosi pomoću ’alternativnih činjenica’, valjda na osnovu toga koliko nemačkih automobila vidi na ulicama Njujorka ili u garaži Tramp-tornja“, komentariše automobilski stručnjak Dudenhefer.

Malo verovatne kaznene pristojbe za uvoznike

Pa čak i da Tramp sprovede u delo svoje prijetnje o "prilagođavajućem graničnom porezu“ po kojemu bi posebne takse plaćale firme iz branši koje osetno više izvoze u SAD nego što se uvozi, to bi, prema trenutnim brojkama, pogodilo samo Folksvagen. Istovremeno, to bi znatno poskupelo proizvode na američkom tržištu. Osim toga malo je verovatno da bi Tramp takve zakone uspeo da progura kroz zakonsku proceduru, napominje Galina Kolev. Dakle, još jednom: "mnogo buke ni oko čega“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: