Grci: Kreditori moraju da ispune obećanje

Vlada u Atini je ispunila sve obaveze u reformama i sada je na međunarodnim kreditorima da se dogovore kako da grčki dug bude olakšan.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

18:27

Grci: Kreditori moraju da ispune obećanje
Foto: Thinkstock

To je istakao grčki ministar finansija Euklid Cakalotos.

Cakalotos je rekao da je Grčka pokrenula sve zahtevane mere štednje, uključujući smanjenje penzija i reformu javne uprave, a da je sad na kreditorima - drugim članicama evrozone i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) - da ispune obećanje o olakšanju dužničkog tereta.

Grčka se nada dogovoru o dugu na sastanku ministara finansija evrozone 15. juna.

Glavna tačka spora je neslaganje oko grčkog duga između evrozone i MMF-a, koji nije finansijski uključen u trogodišnji program pomoći koji je počeo 2015.

Nemačka i Holandija su nagovestile da će odbiti da pozajmljuju dodatan novac Grčkoj bez učešća MMF-a, dok MMF navodi da grčki dug mora biti održiv da bi učestvovao u programu. Atina navodi da je rešavanje pitanje duga ključno za mogućnost zemlje da privlači investitore i izađe iz finansijske krize koja je potresa od 2009. godine.

MMF navodi da su predviđanja evrozone, na kojima se zasniva program pomoći, isuviše optimistična i da je potrebno restrukturirati grčki dug da bi zemlja mogla da ima održivi rast posle višegodipšnje krize koja je smanjila privredu za četvrtinu, dok su skočili nezaposlenost i siromaštvo.

Evrozona je isključila mogućnost otpisa duga, ali je najavila mogućnost produženja perioda otplate ili smanjenje kamatnih stopa na zajmove posle završetka programa sledeće godine.

Cakalotos je rekao da je to "njihovo neslaganje" i da ne deluje kao velika stvar tražiti da se dogovore.

"Nema izgovora da se dođe do dogovora koji je grčkoj privredi očajnički potreban u naporu da ima pristup tržištu i prema tome da može izaći iz programa kao što je planirano u leto 2018", rekao je Cakalotos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: