Investitori razočarani odlukom OPEK-a

Nafta se trgovala danas ispod 50 dolara za barel, pošto je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) razočarala investitore.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

17:43

Investitori razočarani odlukom OPEK-a
Foto: Thinkstock

OPEK je zadržao iste kvote smanjenja proizvodnje "crnog zlata" i u daljem, produženom periodu do 31. marta iduće godine.

Cene fjučersa u NJjujorku su se malo promenile nakon što su prošle nedelje, posle sastanka OPEK-a, zaključene u padu za 1,1 odsto, izveštava agencija "Blumberg".

Volumeni trgovanja su danas bili relativno niski zbog praznika u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u julu trgovala se na 49,82 dolara po barelu na NJujorškoj robnoj berzi, odnosno za dva centa više. Ukupan promet trgovanja bio je oko 65 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za julsku dostavu ugovarana je po ceni većoj za pet centi, na 52,20 dolara po barelu, na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu.

Ministar energetike Saudijske Arabije, Kalid Al-Falih, izjavio je da strategija smanjenja proizvodnje daje rezultate i da će globalne zalihe padati brže u trećem kvartalu.

Američki naftaši su prošle nedelje u pogon stavili još dve bušotine, tako da se broj aktivnih bušotina popeo na 722, najviši nivo od aprila 2015, objavila je kompanija "Bejker Hjuz" u petak.

Broj broj bušotina u SAD-u je povećan 19. nedelju za redom, što je najduža "krivulja" rasta od avgusta 2011, navodi se u izveštaju ove kompanije, ali se dodaje da iako je broj aktivnih platformi više nego udvostručen u odnosu na prošlogodišnji minimum od 316, njihovo prošlonedeljno povećanje je bilo najmanje u ovoj godini.

U međuvremenu, američke zalihe nafte su pale sedmu nedelju uzastopno, mada su i dalje iznad petogodišnjeg proseka, a proizvodnja je dostigla najviši rast od avgusta 2015. godine, navodi njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: