Energenti pogurali cene, ali još ispod cilja

Inflacija u Japanu, merena indeksom potrošačkih cena, porasla je u aprilu četvrti mesec uzastopno.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.05.2017.

10:46

Energenti pogurali cene, ali još ispod cilja
Foto: Thinkstock

To je najduži period njenog rasta od sredine 2015. godine, ali je i dalje daleko ispod cilja, izveštava agencija Blumberg.

Ukupna inflacija u posmatranom mesecu iznosila je 0,4 procenta, a kada se isključe cene svežih prehrambenih proizvoda povećana je za 0,3 odsto međugodišnje, najbrže od aprila 2015. godine.

Međutim, kada se izuzmu volatilne cene sveže hrane i energije, bazna inflacija za april iznosi 0,0 procenata, navodi njujorška agencija.

Cene energije u Japanu skočile su u aprilu 4,5 odsto.

Aprilski pokazatelji ulivaju mali optimizam, ali su i dalje daleko od ciljanih 2,0 procenta i ukazuju da rast potrošačkih cena kaska za skromnim privrednim rastom koji se beleži ekspanziju pet kvartala uzastopno, ocenjuje Blumberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: