Tramp: Nemci su loši, vrlo loši, strašno

Američki predsednik Donald Tramp uputio je salve kritika na račun Nemačke i njene prodaje automobila u SAD na jučerašnjem sastanku s liderima Evropske unije.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 26.05.2017.

10:31

Tramp: Nemci su loši, vrlo loši, strašno
Foto: Gettyimages

"Nemci su loši, vrlo loši", rekao je Tramp na sastanku s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, predsednikom Saveta Evropske unije Donaldom Tuskom i drugim visokim zvaničnicima u Briselu, objavio je nemački list Špigl u svom elektronskom izdanju, prenosi agencija Frans pres.

"Pogledajte milione automobila koje prodaju u SAD-u. Strašno. To ćemo zaustaviti", navodno je rekao Tramp, prema rečima ljudi koji su "učestvovali na sastanku".

Junker je tada intervenisao, prema istim izvorima, i ustao u odbranu Nemačke navodeći da slobodna trgovina donosi korist svima.

Zidojče Cajtung, koji je objavio sličnu priču o Trampovom anti-nemačkom nastupu, navodi da zvaničnici EU smatraju da njihove američke kolege još uvek ne shvataju činjenicu da EU pregovara o trgovinskim sporazumima kao blok, a ne na principu pojedinačnih zemalja, prenosi portal Politiko.

Tramp je izrazio zabrinutost prema nemačko-američkoj trgovini u prošlosti, preteći početkom ove godine da će uvesti porez od 35 porocenata na uvoz automobila iz te zemlje, podseća ovaj portal.

"Ako želite da pravite automobile u svetu, onda vam želim sve najbolje. Možete da pravite automobile i za Sjedinjene Države, ali za svaki automobil koji uđe u SAD, platićete 35 posto poreza", izjavio Tramp tada za nemačke novine Bild.

Politiko piše da je američki predsednik u tom intervjuu kazao da će reći BMW-u da "ako gradite fabriku u Meksiku i planirate da prodajete automobile u SAD bez 35 odsto poreza - onda to možete da zaboravite".

Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel treba da se sastanu danas na samitu Grupe7 (G7) u Taormini, na Siciliji.

Ni kabinet nemačke kancelarke ni Bela kuća nisu se za sada oglasili povodom ovih novinskih izveštaja, navodi Frans pres.

Francuska agencija dodaje da je Tramp, nakon što je opisao svoj sastanak sa Merkelovom u Vašingtonu u martu kao "sjajan", već sledećeg dana pokrenuo harangu protiv Nemačke, optužujući je da duguje "ogromne sume novca" NATO i SAD.

S druge strane, Merkelova je pozvala Trampa posle njegove pobede na izborima da podrži vrednosti zapadne demokratije nakon izolacionističke retorike tokom predsedničke kampanje, piše Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: