Procurilo: Hteli ili ne, svi će morati da uvedu €

Danska, a i ostale članice EU, možda će uskoro biti primorane da uvedu evro.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2017.

19:38

Procurilo: Hteli ili ne, svi će morati da uvedu €
(Foto: Thinkstock.com)

Iako su Danci već izglasali na referendumu da ne žele evro, Evropska komisija će izgleda prisiliti tu skandinavsku zemlju da ipak usvoju jedinstvenu valutu, pišu nemački mediji.

Beleške su procurele sa prošlonedeljnog sastanka u Strazburu, a u njima piše kako Komisija želi da svih, sada 27 članica Unije, usvoje evro do 2025. godine.

Zvaničnici EU navodno će da traže budžet koji će biti usklađen sa evrom i da ima fiksnu poresku uplatu od svih država članica.

Međutim, komesar EU zadužen za evro Valdis Dombrovskis, kaže da je sve pogrešno preneto.

“Bilo je nekih zabuna. Ono o čemu će se raspravljati u narednom periodu jeste kakva će biti monetarna unija u budućnosti. To ne znači da će članice morati da usvoje evro. Nismo odredili ni neke vremenske odrednice, ali naravno da ohrabrujemo članice da se pripremaju na neophodne mere”, rekao je.

Evro koristi trenutno 19 članica bloka. Devet preostalih zemalja, uključujući Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Dansku. Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Švedsku i Veliku Britaniju (u procesu Bregzita), ne koriste evro kao nacionalnu valutu.

Evropska komisija bi navodno, trebalo da održi sastanak o budućnosti evra uskoro. Kako prenose mediji, u beleškama jasno piše da se želi kontrola nad korišćenjem te valute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: