Tone cena gvožđa, zajedno sa rejtingom Kinom

Cena rude gvožđa je prednjačila po padu među ostalim industrijskim sirovinama, nakon što je američka bonitetna agencija Mudis snizila kreditni rejting Kine.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.05.2017.

13:05

Tone cena gvožđa, zajedno sa rejtingom Kinom
Foto: Thinkstock

Fjučersi rude gvožđa su na kineskoj Daljen berzi sirovina pali za 5,2 odsto na 452 juana po metričkoj toni (65,6 dolara), dok je nikl prednjačio u padu među osnovnim metalima, zabeleživši pad od čak 2,4 odsto na 9.125 dolara po metričkoj toni na Londonskoj berzi metala.

Kina je, kako podseća njujorška agencija Blumberg, najveći korisnik metala na svetu.

"Mudisovo obaranje kreditnog rejtinga Kine na "A1" sa "Aa3" je udarac za tržišta, pošto ukazuje na poteškoće sa kojima je suočena ekonomija te zemlje", kaže analitičarka kompanije Argonaut sekjuritiz, Helen Lau.

"Tržišta su svakako već bila zabrinuta zbog povišenog duga Kine, ali kada je rejting agencija izašla sa ovom analizom, to onda znači da je problem ozbiljniji", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: