Nema kraja: Brisel opet traži Grčkoj još

Ministri finansija evrozone, Međunarodni monetarni fond i grčka vlada nisu postigli dogovor o ublažavanju dužničkog tereta i isplati nove pomoći Grčkoj.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.05.2017.

10:16

Nema kraja: Brisel opet traži Grčkoj još
Foto: Thinkstock

Uprkos tome što je grčki parlament prošle nedelje usvojio novu rundu mera štednje, koje se odnose na smanjenje penzija i povećanje poreza, ministri su u Briselu zaključili da Atina mora da "preduzme dodatne mere", preneo je Rojters, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos je, uoči pregovora, izjavio da je Atina potpuno i na vreme ispunila obaveze i da nema izgovora za dalje odlaganje pitanja ublažavanja duga.

Grčki dug se kreće oko 180 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda, što je prouzrokovalo paniku na tržištima i gotovo gurnulo zemlju na ivicu izlaska iz evrozone, navodi AFP.

Za Nemačku je posebno osetljivo pitanje otpisa duga Atini, jer tamošnje političke stranke strahuju da bi, pristankom na taj ustupak, izgubile glasove uoči federalnih izbora u septembru u Nemačkoj.

MMF se, međutim, protivi Berlinu, a svoje učešće u trećem paketu pomoći Atini, u vrednosti od 86 milijardi evra, uslovio je ublažavanjem duga Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: