"Ispunili sve na vreme, nema više izgovora"

Ministri finansija evrozone će pod pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda razmotriti danas u Briselu ublažavanje dužničkog tereta i isplatu nove pomoći Grčkoj.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.05.2017.

11:36

Foto: Tanjug/AP, arhiva

Grčki zakonodavci su prošle nedelje usvojili novu rundu mera štednje.

"Naša zemlja je potpuno ispunila obaveze, i to na vreme. Nema izgovora za dalje odlaganje pitanja ublažavanja duga", izjavio je grčki ministar finansija Euklid Cakalotos uoči ključnih pregovora koji počinju u 13:00 časova po Griniču, prenosi agencija Frans pres.

Grčki dug se kreće oko 180 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda, što je prouzrokovalo paniku na tržištima i skoro gurnulo zemlju na ivicu izlaska iz evrozone, navodi AFP.

Za Nemačku je posebno osetljivo pitanje otpisa duga Atini, jer tamošnje političke stranke strahuju da bi, pristankom na taj ustupak, izgubile glasove uoči federalnih izbora u septembru u Nemačkoj.

MMF se, međutim, protivi Berlinu, a svoje učešće u trećem paketu pomoći Atini, u vrednosti od 86 milijardi evra, uslovio je ublažavanjem duga Grčkoj.

"Moramo da pronađemo scenario u vezi za dugom koji će izdržati u predstojećim godinama i koji svi mogu da prihvate, uključujući MMF. Pregovori će biti teški i dugi", izjavio je neimenovani diplomata iz EU.

MMF ponavlja da je dug Grčke neodrživ i apeluje na Evropu da izradi ambiciozniji plan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: