Došao je kraj, milijarde više videti neće?

Čelnici Evropske centralne banke sugerisali su da bi na sledećem sastanku mogli da razmotre okončanje stimulativnih mera uvedenih da se podstakne ekonomski rast

Svet

Izvor: Beta

Petak, 19.05.2017.

08:11

Došao je kraj, milijarde više videti neće?
Foto: Thinkstock

Iz pisanog izveštaja sa sastanka održanog 27. aprila vidi se da članovi saveta ECB za određivanje kamata očekuju da će, ako se nastavi ekonomski oporavak, morati da razmisle o "prilagođavanju sadašnje formulacije" njihovog stava.

Taj savet će na sledećem sastanku imati nove prognoze stepena rasta i inflacije, pa će savet biti "u boljoj poziciji" da proceni situaciju.

ECB je ranije saopštio da planira da nastavi da otkupljuje obveznice u vrednosti od 60 milijardi evra mesečno makar do kraja godine.

Godišnja inflacija u aprilu je bila 1,9 odsto, u skladu s ciljem ECB-a da se dostigne inflacija od nešto ispod dva odsto.

Postepeno smanjivanje kupovine obveznica imaće dalekosežne posledice na tržišta, investitore i vlade. Kupovinom obveznica održavane su manje kamatne stope i upumpavan novac u bankarski sistem, u cilju podsticanja pozajmljivanja kompanijama kako bi one širile poslovanje i zapošljavale.

U izveštaju sa sastanka se, međutim, navodi da stepen inflacije još nije "trajan i samoodrživ".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: