"Obišao ceo svet, nigde nisam dočekan kao ovde"

Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je u Kini sa čelnim ljudima provincije Hbei i obišao železaru Hestil - Tangstil Tangšan, vlasnika čeličane i u Srbiji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2017.

08:11

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

On je guvernera Hbei provincije Su Ćina pozvao da dođe u Srbiju i predložio povezivanje te provincije sa Vojvodinom.

"Srbija je iskreni prijatelj Narodne Republike Kine. Dugujemo veliku zahvalnost za ono što su provincija Hbei i kompanija Hestil učinile za Železaru Smederevo i za Srbiju”, rekao je premijer Vučić.

Citirajući predsednika Sija, premijer Vučić je istakao da projekat “Jedan pojas, jedan put” nije više san i sreća samo kineskog naroda, već sreća svih koji se na tom putu nalaze i Srbija će učiniti sve da doprinese razvoju inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Razmatrali smo različite vrste saradnje i dogovorili da i u drugim oblastima društvenog života tu saradnju sa Hbei upotpunimo, rekao je Vučić.

"Zamolio sam Su Ćina da sa svojim timom i predstavnicima Komunističke partije posete Srbiju i u okviru inicijative Jedan pojas - jedan put, koju je ustanovio predsednik Kine, a mi se sa najvećim zadovoljstvom i ponosom priključili, napravimo još boljih programa i ideja", preneo je premijer.

On je istakao da je u razgovorima potvrđeno iskreno prijateljstvo i izrazio uverenje da je pred nama dobra budućnost, da još mogo dobrih i važnih stvari možemo da uradimo za provinciju Hbei, Srbiju i prijateljstvo srpskog i kineskog naroda.
Foto: Tanjug/Vlada Srbije
"I kao premijer i novoizabrani predsednik Srbije, nikada nigde, ni na jednom mestu na kugli zemljaskoj, a ceo svet sam obišao predstavljajući svoju zemlju, i kao njen predstavnik, nisam bio na tako srdačan i gostoljubiv način dočekan kao što je slučaj u Tangšanu", zaključio je Vučić.

Vučić je naznačio i da je zahvaljujući inicijativi predsednika Kine Si Đinpinga i kompanije Hbis, železara u Smederevu na najboljem putu.

Guverner provincije Hbei je zahvalio premijeru Vučiću na podršci koju srpska vlada pruža kompanijama iz Kine koje posluju u Srbiji.

"Kao Vlada provincije Hbei mi sledimo cilj koji je predsednik Si promovisao u incijativi Jedan pojas, jedan put, a to je povezanost i globalna saradnja sa našim prijateljima. Srbija je sveobuhvatni strateški partner Kine i nalazi se na putu svile. To je dobar okvir za saradnju naše zemlje i provincije Hbei sa Srbijom”, istakao je guverner Su.
Foto: Tanjug/Vlada Srbije
On je naglasio da ga raduje uspešna saradnja Železare Hestil i Železare Smederevo.

"Taj projekat je dobar temelj naše još bolje buduće saradnje", zaključio je guverner Su Ćin.

U provinciji Hbei živi 74 miliona stanovnika, ima dugogodišnju istoriju, dobar industrijski sistem i bruto domaći proizvod od 500 milijardi dolara, a grad Tangšan ima oko 1.700.000 stanovnika.

Premijeru je na Železničkoj stanici priređen svečani doček sa cvećem i zastavama Srbije i Kine, njegovim slikama kao i velikim transparentom dobrodošlice ispisanim na srskom jeziku.

Svečano je dočekan i u Hestil - Tangstil železari gde je obišao to postrojenje, a zatim je u Nanhu državnoj rezidenciji imao sastanak sa delegacijom Hebei provincije koju predvodi guverner Su Ćin i Hestil grupe na čelu sa predsednikom te Grupe Ju Jongom.
Foto: Tanjug/Vlada Srbije
U njegovu čast guverner Su i predsednik Hestila Ju priredili su i svečani ručak.

Kineski Hestil od prošle godine preuzeo je Železaru Smederevo, a tada je najavljeno da će investirati najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika.

Hestil je u 2016. godini već uložio 120 miliona dolara u Železaru i očekuje u Smederevu proizvodnju od dva miliona tona u 2017.

Predsednik Hestila Ju Jong je krajem 2016. najavio da će grupacija Hestil u Železaru Smederevo investirati još 120 miliona dolara u 2017. u obnovu i nabavku opreme i tehnologije, kao i da će ove godine ostvariti profit od 20 miliona evra.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona, a prihodi Grupe u 2015. godini iznosili su 43,7 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: