Amerikanci naplaćuju svako poletanje jurofajtera

Prilikom nabavke novih aviona za potrebe vojske, zemlje treba da uzmu u obzir i cenu njihovog korišćenja.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.05.2017.

10:41

Amerikanci naplaćuju svako poletanje jurofajtera
Foto: epa/VALDA KALNINA

To se vidi na troškovima koje ima Vojska Austrije za korišćenje jurofajtera.

Da bi 15 jurofajtera mogli da polete, Vojska Austrije je u poslednje tri godine platila 1,5 miliona evra jednoj privatnoj američkoj bezbednosnoj firmi.

Na vojnom aerodromu Celtveg nalaze se navodno dva civila, koji moraju da odobre svako poletanje jurofajtera davanjem aktuelnog američkog "kripto ključa" za navigaciju i dozvole raspoznavanje između prijatelja i neprijatelja.

Ministarstvo odbrane Austrije negira da se radi o pripadnicima američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) ili njenoj filijali.

Međutim, mediji izražavaju sumnju da jedna mala, beznačajna firma za izradu programa može da upravlja kripto ključem za navigaciju, ili raspoznavanjem prijatelja i neprijatelja, šifrovanje prenosa podataka i šifrovanu komunikaciju kompletne američke vojne avijacije i NATO snaga.

"Pošto Austrija koristi Eurofajter Vojska mora svaki put kada poleće da zatraži kodove", potvrđuje neimenovani saradnik u Ministarstvu odbrane bečkom dnevniku "Kronen cajtung".

List je saznao da je poreske obveznike Austrije izdavanje bezbednosnih kodova koštalo u protekle tri godine 1,5 miliona evra. Godišnje ima oko 1.000 poletanja jurofajtera, a izdavanje kripto ključa za svaki let košta oko 500 evra. Taj novac se uplaćuje pomenutoj američkoj kompaniji.

Inače, Ministarstvo budžetira svaki sat leta jurofajtera sa 75.000 evra.

Ministarstvo naglašava da i Švajcarska i Švedska moraju da poštuju ovu proceduru i ističu da je ova zavisnost neutralne Austrije od SAD neizbežna.

Jurofajteri mogu da lete iz bez kripto ključa, ali je kodirana navigacija i komunikacija, prema vojnim ekspertima, neizbežna za interoperabilnost sa drugim vojnim avijacijama.

Ranije je austrijska vojna avijacija bila potpuno neutralna koristeći avione kompanije Saab "draken 350OE", jer su te letelice mogle da se koriste sa kodiranim sistemom koji je razvijen u Austriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: