Evropa "pocrvenala" posle Makronove pobede

Evropske berze su u manjem padu posle ubedljive pobede centrističkog kandidata Emanuela Makrona na francuskim predsedničkim izborima, što su ulagači i očekivali

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.05.2017.

11:09

Evropa
Foto: Thinkstock

Evropski indeksi su bili u velikom rastu posle prvog kruga predsednilčkih izbora u Francuskoj pošto se očekivalo da će Makron pobediti kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen. Francuski indeks CAC-40 je prošle nedelje i dostigao najviši nivo od 2008. godine.

Danas je CAC-40 u padu od 0,9 odsto, a nemački DAX od 0,2 odsto, dok je britanski FTSE 100 u plusu 0,1 odsto.

Evro, koji je noćas porastao posle vesti o Makronovoj pobedi, danas je u padu od 0,5 odsto.

Tržišni analitičar iz kompanije IG Kris Bošamp rekao je da je posle prošlonedeljnog rasta na berzama s očekivanjem Markonove pobede, ostalo malo prostora za dalji rast akcija i evra.

U Aziji je, s druge strane, Makronova pobeda dočekana je s olakšanjem pa je japanski indeks Nikei 225 porastao 2,3 odsto.

Južnokorejski indeks Kospi je dostigao rekordnu vrednost s rastom od 2,3 odsto uoči sutrašnjih predsednilčkih izbora koji bi trebalo da okončaju političku krizi posle smene predsednice Park Geun Hje.

Australijski indeks S&P/ASX 200 je porastao 0,6 odsto, a hongkongški Hang Seng 0,3 odsto, dok je šangajski kompozitni izgubio 0,8 odsto svoje vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: