EUR skočio, prati favorita u Francuskoj

Na svetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošle nedelje, četvrte zaredom, što je ponajviše posledica snažnog rasta evra.

Svet

Izvor: SEEbiz

Nedelja, 07.05.2017.

13:14

EUR skočio, prati favorita u Francuskoj
Foto: Thinkstock

Evro je skočio jer se danas u drugom krugu francuskih predsedničkih izbora očekuje pobeda favorita tržišta Emanuela Makrona.

Kurs evra prema američkoj valuti porastao je 0,9 posto, na 1,0995 dolara, a u jednom je trenutku dostigao i 1,0999 dolara, najviši nivo u gotovo šest meseci.

U odnosu na japansku valutu, dolar je ojačao, za 1,1 posto, na 112,70 jena.

Uprkos jačanju prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle sedmice je pao 0,4 odsto, na 98,70 bodova.

Uspon evropske valute započeo je pre dve sedmice kada je u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj poedio Emanuel Makron.
Ankete pokazuje da će i u drugom krugu pobediti lidera krajnje desnice Marine Le Pen, koje se tržišta plaše jer najavljuje referendum o izlasku Francuske iz evrozone i Evropske unije.

“Ulagači očekuju Makronovu pobedu, što bi predstavljalo uklanjanje rizika s tržišta od previranja na francuskoj političkoj sceni. Zbog toga bi se kurs evra mogao probiti iznad 1,10 dolara”, kaže Greg Anderson, direktor u kompaniji BMO Capital Markets.

I dok je prema evru oslabila, američka valuta je ojačala u odnosu na japansku, što se zahvaljuje uverenju ulagača da će američka centralna banka nastaviti postepeno da povećava kamate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: